háborús hatáson túl az energiaárak emelkedése miatti pénzromlás is változtat az ingatlanpiac kilátásain. Az infláció, az energiaválság és a romló kamatkörnyezet már egyértelműen érezhető a Közép-Európai lakáspiacon, több országban drasztikusan csökkent a forgalom.

2022-es év második felében az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene, ezt követően pedig az ingatlanpiaci adásvételek száma is több, mint 20 százalékkal esett vissza Magyarországon. A lakáspiac szűkölőben van, az idei év uralkodó trendje a piaci hanyatlás lehet – írja a Creditline.

Hazánkban a piaci túlkínálat és a gyenge kereslet jellemezheti az évet, a vevők lehetnek jobb alkupozícióban, amelyet a még igényelhető állami támogatások is ösztönöznek.

A vevőknek kedvez a helyzet

Magyarországon az inflációs hatás eredményeképp könyvelhető el az egyre kedvezőtlenebb kamatkörnyezet, valamint az elhalasztott tranzakciók, amely most már egyértelműen megmutatkozott a hazai lakásárak alakulásában is.

Az eladó ingatlanok számának bővülése és a gyenge kereslet hatására idén a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben, az ingatlanpiaci forgalom volumenére a még 2024-ig igényelhető állami támogatások is ösztönzőleg hathatnak.

Árnyékot vet a kamatstop az olcsóbb hitelekre

hitelek olcsóbbá válásának tényét beárnyékolja a kamatstop feloldása, amely hitelkamat-elszállással járhat.

Magyar Nemzeti Bank 2022 szeptemberében a jegybanki alapkamat mértékét 11,75 százalékról 125 bázisponttal emelte, amely azóta is 13 százalékon áll.

Az irányadó kamat értékének stagnálása a hazai bankszektorban is megmutatkozott, decemberben már két hitelintézet is csökkentette az általa nyújtott kölcsönök kamatait.

Idén olcsóbb hitelekre számítunk, de ezt beárnyékolja az a tény, hogy a 2023. június 30-ig érvényben lévő kamatstop feloldását követően pénzpiaci elemzők szerint hasonló vagy

még durvább hitelkamat-elszállást vonhat maga után, mint a svájci frank és az egyéb deviza alapú hitel-válság során.

A megfigyelhető tendenciák szerint a lakáshitelek csak kis százaléka lehet érintett a kamatcsökkenésben, de az infláció enyhülése – amennyiben számíthatunk a jegybanki alapkamat további emelésének megszűnésére – a hitelintézetek lakáscélú kölcsöneinél is kamatcsökkentést idézhet elő.