Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ennél jobban már nem is tudna összebútorozni a szántódi, ötcsillagos BalaLand hotel építésére 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapó Dreamland Holding Zrt. és a generálkivitelező Grabarics Építőipari Kft., ugyanis a két társaság székhelye ugyanazon a budapesti címen, az V. kerület, Reáltanoda utca 5. szám alatt található. A parkoló- és irodaházként is funkcionáló épület Franklin Ház névre hallgat, kapucsengőjén ottjártunkkor két kisebb cég mellett csak a Dreamland és a Grabarics irodái szerepeltek.

Cégadatbázisokból pedig kiderült, hogy a parkoló és irodaházat üzemelő Franklin Ház Kft. a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonában van. "Rendezze be irodáját a Franklin Ház irodáinak egyikében! Irodaházunk Budapest szívében, a központhoz közel helyezkedik el az 5. kerületben. A Ferenciek terénél található irodaház tömegközlekedéssel és gépjárművel egyaránt könnyen megközelíthető" - olvasható az irodaház ismertetőjében. A hotelbiznisz új sztárjának, Szepesi Richárdnak a tulajdonában lévő Dreamland Holding 2017. novemberében tette át ide a székhelyét. A Franklin Ház árjegyzéke alapján a legkisebb irodaméret 125 négyzetméter az épületben, a bérleti díj pedig 12 euró havonta négyzetméterenként.

Van miből ezt a díjat kifizetni, hiszen a Napi.hu írta meg, hogy a szántódi, ötcsillagos BalaLand hotel építésére 2,9 milliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatást kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (a Dreamland Holding tagja) Ingatlanfejlesztő Kft. a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programjából.

Az 5,4 hektáros, Balaton-parti területen 2017 augusztusában kezdte meg a 20-as években épült volt Horthy-villa, majd Panoráma Üdülő épületének és egyéb kiszolgáló létesítmények bontási munkálatait a Grabarics Kft., most pedig már javában tart az építkezés. Szepesi Richárd üzleti sikereit biztosan nem hátráltatta, hogy anyósa Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak, 2000-ben közigazgatási államtitkár is volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor Matolcsy volt a miniszter.

Összhangban a természettel

Nem hátráltatta a Balaton-parti gigaépítkezést a Somogy megyei kormányhivatal és a szántódi jegyző sem, ugyanis a kormányhivatal a tavaly március 5-én kiadott környezetvédelmi hatósági határozatában megállapította, hogy "környezetvédelmi engedélyezést kizáró okot nem talált a tervezett tevékenységgel kapcsolatban, annak várható környezeti hatásait nem ítélte jelentősnek, így környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek" - olvasható a dokumentumban. A települési jegyző pedig arról tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy a tervezett beruházás összhangban van a helyi környezet-és természetvédelemmel kapcsolatos önkormányzati szabályozással, valamint a hatályos településrendezési eszközökkel.

Az építkezésnél felhasznált vasbeton födémek a Grabarics Kft. hevesi üzeméből érkeznek Szántódra - derül ki a cég vállalati magazinjából. A generálkivitelező cég átvette a Hevesi Vasbeton Előregyártó gyár teljes kapacitását 2017 nyarán. Az előregyártó üzemtől 10-12 százalékos forgalom és eredménynövekedést vártak. Azóta a társaság közel félmilliárd forintból, részben uniós támogatással jelentősen bővítette is az üzem kapacitását, így már évi tízezer tonna betonacél feldolgozására képesek.

A dunaújvárosi Grabarics család tulajdonában lévő cégnek látványosan jól megy mostanában, hiszen míg 2013-ban csak 5,4 milliárd forintos forgalmuk volt, 2017-ben már 14,8 milliárd forintot könyvelhettek el. A cég a közbeszerzéseken is jól szerepel: a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítására és bővítésére kiírt 17,7 milliárdos beruházás kivitelezési jogát nyílt közbeszerzési eljárás során nyerte el. A csaknem 21 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 12,9 milliárd forinttal járult hozzá.