Hárommilliárd forintos kölcsönből nyithatja meg az ország, de talán Európa legszebb fürdőjét és a szomszédos hotelt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH). Erről dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ez a döntés már hónapok óta "érlelődik". A kölcsönt a K&H Bank adná nagyon kedvező feltételekkel a fővárosi cégnek.

Mire elég három milliárd?

A BGYH által felveendő hitel elméletben elegendőnek látszik az antik és új épület felújítására, a gépészet cseréjére és a megnyitás előkészítésére. A nagy kérdés, ugyanakkor az, hogy ki és hogyan működteti majd a létesítményt. A jelenleg lerobbant állapotban levő fürdőt műemlékvédelmi előírások betartásával lehet csak - ismételten - restaurálni, a modern építésű hotel megnyitása ugyanakkor egyszerűbbnek látszik.

A fürdőt a BGYH tudná is működtetni, a kérdés csupán az, hogy egy ilyen kis méretű és műemlék gyógyfürdő milyen formában és árakkal működhet és kiket, milyen vendégkört céloz meg.

A viszonylag kis méretű, és éppen ezért gazdaságosan nem nagyon működtethető luxushotel üzemeltetésére értesüléseink szerint nem a BGYH vállalkozik majd, hanem egy hotelüzemeltetésre specializálódott cégre bíznák ezt.

Amint arról beszámoltunk egy kínai befektető (TowerCrest Real Estate Group) 2016 nyarán megközelítőleg 3 milliárd forintért megvette volna a hotelt, sőt a pénz letétbe is helyezte, de ebből sem lett semmi.

Bonyolult, homályos történet

A Rác fürdő ötéves felújítást követően 2010-re lett kész - azóta üresen áll és állaga egyre romlik, mint ahogyan a mellette felhúzott modern, negyven szobás hotel is egyre reménytelenebb állapotban van. A beruházó Rácz Nosztalgia Kft. tulajdonosi viták, pénzügyi gondok, de legfőképpen a főváros döntésképtelensége miatt nem tudta átvágni a szalagot, és megnyitni az épületet. A cég immár stratégiai felszámolás alatt áll, a felszámolását a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyeli, mégsem sikerült eddig zöld ágra vergődni a fürdő-hotel ügyében.

Az elátkozott objektum hányatott életéről az elmúlt években rendszeresen tudósítottunk, így arról is, hogy egy kínai befektetőcsoport és kormányközeli üzletemberek is szemet vetettek az épületre, de eddig egyik kísérlet sem járt eredménnyel. A stratégiai felszámolás azt is lehetővé teszi, hogy nyilvános pályázat mellőzésével értékesítsék a Rác-komplexumot, így akár felgyorsítható is lehetne a folyamat.

Ígéretes "szomszéd" sikló beruházása

Szintén közel van a megvalósuláshoz a gellérthegyi sikló. A Rác hotel mellől a Citadellához vivő sikló előélete is "kanyargós" volt. A sikló megvalósítására létrejött céget egy sor ismert üzletemberrel hozták korábban összefüggésbe - Leisztinger Tamástól, Albrecht Ottóig. Végül most úgy tűnik, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Sikló Beruházó Kft. lett a projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. tulajdonosa.

A Sikló Beruházó Kft. mögött magyar magánszemélyek és egy külföldi - értesüléseink szerint arab vagy ukrán - befektetői csoport áll. A sikló kivitelezése a 24.hu tudósítása szerint már megindult, és ha minden klappol, akkor másfél-két év múlva sor kerülhet a megnyitóra. A beruházás teljes költsége várhatóan 6,5 milliárd forint, a kabinokat egy osztrák cég szállítja majd. A sikló projekt megtérülése a hotellel és a fürdővel szemben kifejezetten jó. Szakértő példaként a "szomszédos" budai Vár siklóját említik. A Clark Ádám térről induló siklóra évente egymillió utas vált jegyet, amely darabonként 6 euróba kerül.

A fürdőegyüttest és a siklót érintő kérdéseinkkel megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot. Ezekre választ a sajtóosztály szerint a közgyűlés után kaphatunk.