Globálisan az ingatlanárak meredek emelkedésére számítanak a közgazdászok – derül ki az Ifo Intézet és a Svájci Gazdaságpolitikai Intézet hétfőn közzétett friss felméréséből, amely szerint az árak a következő tíz évben átlagosan 9 százalékkal nőnek évente a vizsgált 133 országban.

  • Ausztriában például 6,9 százalékos;
  • Németországban 7,2 százalékos;
  • míg Svájcban 4,8 százalékos nominális növekedés várható;
  • Németországban az elmúlt tíz évben már több mint 81 százalékkal emelkedtek a lakásárak;
  • míg Ausztriában 95;
  • Svájcban 44 százalék volt a drágulás mértéke.

Növekvő igények, bővülő jövedelem

Az új elemzést a Kurier cikke idézi, amely rámutat: az ingatlanárak növekedését inkább a kereslet, mint a kínálati tényezők határozzák meg.

Timo Wochner, az Ifo kutatója a lapnak azt nyilatkozta, hogy ebben szerepet játszik a magasabb életszínvonal és a magasabb jövedelmek, valamint a nagyobb élettér iránti vágy, illetve az otthoni irodák divatja, valamint a népességnövekedés a világ számos régiójában.

Wochner kifejtette, hogy a szakértők 27 százaléka szerint az ingatlanárak emelkedéséért olyan kínálati tényezők is felelősek lesznek, mint a korlátozott termelési kapacitás, az építőanyagok magasabb árai és az építési telek hiánya. Emellett a jegybankok monetáris politikáját, az inflációt és a kormányzati politikákat a felmérésben megkérdezettek 12 százaléka említi a várható áremelkedések mozgatórugójaként.

Az egyes régiók szerinti bontás alapján Nyugat-Európában és Észak-Amerikában az ingatlanárak emelkedése a várakozások szerint a globális átlag alatt maradhat. Lényegesen magasabb növekedési ütem várható viszont Dél- és Kelet-Európában, illetve különösen megemelkedhetnek az ingatlanárak Dél- és Nyugat-Ázsiában, illetve Közép-Amerikában.