Az amerikai lakosság 90 százaléka arra számít, hogy a gazdasági válság mellett 2023 egy politikai konfliktusok kísérte év lesz. Az Egyesült Államok lakóinak 85 százaléka külpolitikai bonyodalmakra is számít az idén – derült ki a Gallup legújabb felméréséből, amelyet a Marketwatch nevű amerikai gazdasági portál idéz.

Vagyis összességében elmondható, hogy az amerikai lakosság szerint 2023 egy kellemetlen év lesz, amikor nem fogják jól érezni magukat.

A Gallup kutatása arra is rávilágított, hogy az Egyesült Államok lakosságának 79 százaléka gazdasági problémákra számít, ezen belül is a többségnek meggyőződése, hogy a termékek és a szolgáltatások árai jelentősen meg fognak emelkedni. Miközben az amerikaiak 81 százaléka számol azzal, hogy 2023 magasabb adóterhekkel is jár majd.

Az IMF is recessziót jósol, nem csak az amerikai lakosság

A pesszimizmus nem csupán lakossági: Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a napokban arról beszélt, hogy 2023 keményebb év lesz, mint 2022 volt, és a világgazdaság egyharmada potenciálisan recesszióba süllyedhet az idén.

Amire a kutatás szintén rávilágított, hogy:

  • az amerikai lakosság 90 százaléka szerint politikai konfliktusokat, csatározásokat hoz 2023 a közéletben;
  • 85 százalékuknak meggyőződése, hogy a nemzetközi kapcsolatokban is bonyodalmak várhatóak;
  • az amerikaiak 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok hatalma idén gyengülni fog;
  • 73 százalékuk úgy véli, hogy Kína világhatalma erősödik az idén.