Törökország uniós csatlakozási kérelme 2005 óta fel van függesztve, mióta Erdogan elnök első miniszterelnöksége alatt elkezdődtek a tagságról szóló tárgyalások – írja a Reuters.

Az Ankara és az EU kapcsolata néhány éve megromlott, különösen a 2016-os sikertelen törökországi puccskísérlet után. A blokk függ a NATO-szövetséges Ankara segítségétől, különösen a migráció terén.

Meglepő fordulatot téve Erdogan elnök hétfőn összekapcsolta Ankara svéd NATO-pályázatának jóváhagyását azzal, hogy Törökország végre csatlakozhasson az EU-hoz.

Felszólítom a tagországokat, amelyek több mint 50 éve várakoztatják Törökországot az Európai Unió küszöbén, hogy nyissák meg az utat Törökországnak a csatlakozás felé, ahogyan Finnország előtt is tettük a NATO esetében

– mondta Erdogan a vilniusi NATO-csúcstalálkozóra való indulása előtt.

 

A Washington Post bemutatta, milyen megmosolyogtató módon érvelünk a svéd NATO-tagság ellen

A washingtoni Szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője szerint megkérdőjeleződik azon országok tagsága, amelyek akadályozzák a NATO küldetését. Bővebben >>>

Magyarország és Törökország elodázza a svéd NATO-csatlakozást

Svédország és Finnország tavaly kérte a NATO-tagságot, pedig a hidegháború évtizedei alatt kialakult zárkózott katonai politikát évtizedekig folytatták egészen addig, amíg Oroszország meg nem szállta Ukrajnát.

Míg Finnország a NATO-belépéshez áprilisban zöld utat kapott, addig Törökország és Magyarország még nem engedélyezte Svédország kérelmét.

Senki ne várjon kompromisszum-készséget

Erdogan szerint Svédország csatlakozása a szövetség tavaly nyári madridi csúcstalálkozóján kötött megállapodás végrehajtásától függ, hozzátéve, hogy senki ne várjon kompromisszumot Ankarától.

Ankara szerint Svédország nem tett eleget a Törökország által terroristáknak tartott személyek, főként a Törökország, az EU és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek nyilvánított, törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai ellen.

Erdogan azt is mondta, hogy az Ukrajna és Oroszország között dúló háború vége megkönnyítené Kijev felvételét a NATO-ba.