Magyarországon is gyártást végez a német hadi- és járműipari óriás, a Rheinmetall, amely jogi vitába keveredett egy másik német vállalattal.

A KMW keresetének célja elérni, hogy a Rheinmetall ne hivatkozhasson a Leopard szellemi tulajdonjogaira a 2A4-es modellváltozatig bezárólag.

Az ügyet május másodikán tárgyalják a müncheni tartományi bíróságon. A bíróság nem nevezte meg a felperes és az alperes személyét.

Az érintett felek körére a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger a Neue Zürcher Zeitung lapnak adott interjújából lehet következtetni, amelyben saját cégének tulajdonította a Leopard harckocsihoz fűződő szellemi tulajdonjogokat. „Ezer Leopard 2A4-est építettünk saját szellemi tulajdonunk alapján” – jelentette ki.

A Leopard 2 harckocsit eredetileg a Krauss-Maffei fejlesztette ki – ahogy a vállalatot akkoriban nevezték – a Rheinmetall gyártja hozzá viszont a löveget, a lőszert, a tűzvezető rendszert valamint a parancsnoki és irányítási rendszert is a cég honlapján szereplő leírás szerint.

A Rheinmetall honlapja a vezérigazgató lapinterjúban tett kijelentésével ellentétben a KMW-nek tulajdonítja a Leopard tank eredetét: „a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Leopard 2 a világ legerősebb harckocsija és egyben a legszélesebb körben nemzetközileg elterjedt fegyverrendszer is” – fogalmaz a leírás.

 

Orbán Viktor az ország védelmében Németországgal fűzte szorosabbra a szálakat

Orbán Viktor miniszterelnök a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatójával, Armin Pappergerrel tárgyalt a Rheinmetall és a magyar állam együttműködéséről. Bővebben>>>

Magyarország erősen a Rheinmetallra alapoz

Magyarországon is tevékeny a Rheinmetall, ugyanis F-35-ösöket épít.

A német Rheinmetall vállalattal fennálló együttműködés a honvédelmi miniszter szerint jóval azelőtt elindult, hogy a háborús helyzet következtében egyre több ország kezdte el haderőfejlesztését.    

 

  • Zalaegerszegen gyártják a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet, így a magyar haderőt a németországi mellett a zalaegerszegi gyártósorról legördülő eszközök is erősíteni fogják.
  • Ezen kívül a Rheinmetallal közös projektben épül Várpalotán egy lőszergyár is.

 

lőszergyártás ma már egész Európát érintő kérdés és probléma – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki Németországban egyeztetett a Rheinmetall vezetőivel a magyarországi gyártás lehetőségeiről.

 

A Rheinmetall vezére Magyarországon akar Ukrajnának tankokat gyártani, ugyanis szerinte „lehetővé kell tenni, hogy az ukránok megvédjék magukat” orosz támadóiikkal szemben.

A haderő erősítése mellett önálló, erős védelmi ipar kiépítésében támaszkodunk a német vállalattal való együttműködésre, amely a magyar haderő ellátási láncának biztosítása mellett a magyar gazdaságot is erősítheti.