Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februárban elindította Ukrajna elleni invázióját, Kijev kérte, hogy gyorsított eljárásban hadd csatlakozhasson a NATO-hoz, amely az Egyesült Államok, Kanada és 29 európai ország katonai szövetsége. Ukrajna NATO-tagsága komoly vitatéma volt Moszkvával az inváziót megelőzően – emlékeztet a newsweek.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap a CNN-nek azt nyilatkozta, jelenleg nincs egyetértés a kérdésről a tagállamok között. Ő a maga részéről elhamarkodottnak ítélte az Ukrajna NATO-tagságról szóló szavazást a hét eleji vilniusi csúcstalálkozón.

Az elnök azt is felvetette, hogy Ukrajna nem tud csatlakozni az Oroszországgal vívott háború befejezéséig, mivel a NATO alapító okiratának ötödik cikkelye minden tagállamtól katonai választ követelne meg, amennyiben megtámadják.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez igényelheti a NATO-tól, hogy fokozza részvételét az ukrajnai háborúban, ha Kijev csatlakozna a szövetséghez.

Joe Biden hozzátette: a NATO-nak most arra kell összpontosítania, hogy felvázolja azt az utat, amelyen keresztül Ukrajna végül csatlakozhat a szövetséghez, ha a háború véget ér, és teljesíti a többi követelményt.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok hajlandó lesz Ukrajnának olyan biztonsági csomagokat nyújtani, amelyek hasonlóak ahhoz, amit Izraelnek nyújt a felvételi folyamat során.

Kijev araszol: Ukrajna NATO-csatlakozását 31-ből már 20 tagállam támogatja

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy már húsz NATO-tagállam támogatta Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Bővebben >>>