Kim Jodzsong, Kim Dzsongun vezető nagyhatalmú nővére egy nyilatkozatban arra figyelmeztetett, hogy Phenjan hadüzenetnek tekintené, ha az Egyesült Államok katonai lépéseket tenne az északi stratégiai fegyverek tesztjei ellen – írja a KCNA állami média.

Utalt arra is, hogy Észak-Korea további rakétákat lőhet ki a Csendes-óceánba. Az Egyesült Államok és szövetségesei még soha nem lőttek le észak-koreai ballisztikus rakétákat, amelyek használatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa betiltotta, de a kérdés újabb vizsgálatot váltott ki, mivel Észak-Korea azt sugallta, hogy további rakétákat lő ki Japán fölé.

A Csendes-óceán nem tartozik az Egyesült Államok vagy Japán uralmához

– közölte Kim Dzsongun.

Elemzők szerint ha Észak-Korea beváltja fenyegetését, miszerint a Csendes-óceánt gyakorlati „lőtérként” használja, az lehetővé tenné az elszigetelt és nukleáris fegyverekkel rendelkező állam számára, hogy katonai elszántságának jelzése mellett technikai előrelépéseket is tegyen.

Amerikai provokációra hivatkozva fejlesztené tovább atomfegyvereit

Külön nyilatkozatban az észak-koreai külügyminisztérium külföldi hírekkel foglalkozó részlegének vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „súlyosbítja” a helyzetet azzal, hogy hétfőn közös légi gyakorlatot tartott egy B-52-es bombázóval, és amerikai-dél-koreai terepgyakorlatokat tervez.

Válaszul az észak-koreai kapcsolatokat kezelő dél-koreai külügyminisztérium azt írta, hogy Phenjan „vakmerő nukleáris és rakétafejlesztése” a felelős a helyzet romlásáért.

Az Egyesült Államok B-52-es bombázót vetett be a dél-koreai vadászgépekkel közös gyakorlatra, amit a dél-koreai védelmi minisztérium szerint erődemonstrációnak tekintettek Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetéseivel szemben.

Folytatódik az amerikai-dél-koreai erődemonstráció

A két ország jövő héttől több mint 10 napos nagyszabású hadgyakorlatot tart „Szabadságpajzs” néven.

Kedden amerikai és dél-koreai harci repülőgépek a gyors felszállást gyakorolták egy olyan gyakorlaton, amelyet észak-koreai fenyegetésekre terveztek, hogy védekezzenek a déli repülőterek megsemmisítése ellen.

Dél-Koreában mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik az 1950-1953-as koreai háború örökségeként, amely nem békeszerződéssel, hanem fegyverszünettel ért véget, így az országok technikailag háborúban állnak.