„Nem láttunk még halálos fegyverzetszállítmányokat Kínából Oroszországba tartani, de megfigyeltünk olyan jeleket, amelyek szerint fontolgatják, illetve tervezik ezt" – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy friss lapinterjúban. 

Jens Stoltenberg hozzátette: Kínának nem lenne szabad támogatnia Oroszország háborúját.

NATO-főtitkár továbbá arra is emlékeztetett, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, és Oroszország hadművelete sérti a világszervezet alapokmányát.

A NATO alapokmányának alapvető elve más államok épségének tiszteletben tartása, nem pedig az, hogy több százezres hadsereggel megtámadjunk egy másik országot

– tette hozzá az észak-atlanti szövetség vezetője. 

Kína egyelőre hallgat az állítólagos fegyverszállítmányokról

Nemrégiben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is figyelmeztette Kínát, hogy következményei lennének, amennyiben támogatást nyújtana Oroszországnak ukrajnai hadműveletéhez.

Kína egyelőre nem reagált az ügyben, de a pekingi külügyminisztérium már közölte, hogy az Egyesült Államok erre vonatkozó hírszerzési értesüléseit pusztán találgatásnak tekinti.

Jens Stoltenberg beszélt arról is, hogy előrelépést lát Svédország NATO-csatlakozási törekvéseit illetően a megrekedt török-svéd tárgyalások közepette. Reményét fejezte ki, hogy Svédország és Finnország az észak-atlanti szövetség júliusi csúcstalálkozójára már teljes értékű tag lesz.

Elmondta: Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megállapodtak abban, hogy március közepén a NATO székházában találkoznak Finnország és Svédország képviselőivel.

(via MTI)