Fehér Ház sajtófőnöke, Karine Jean-Pierre Orosz Népköztársaságnak nevezte Oroszországot egy pénteki sajtótájékoztatón, amikor az „Orosz Népköztársaságból érkező hívásokról” számolt be – szúrta ki a Lenta.ru orosz lap. A felvétel egyébként nyilvános, megtekinthető a Fehér Ház hivatalos YouTube-csatornáján.

Karine Jean-Pierre egész pontosan arról értekezett, amikor az ominózus elszólás megtörtént, hogy a politikusok majd megvitatják a nemzetközi biztonsági kihívásokat, köztük azt, amely elé az Orosz Népköztársaság az Egyesült Államokat és Európát állította.

Jó kérdés, hogy Oroszország átnevezése mennyiben lehetett tudatos Karine Jean-Pierre részéről, ugyanakkor az egész biztos, hogy a jelenlévők közül senki sem javította ki, hogy nem ez az ország aktuális neve.

A sajtótájékoztatón az többek között szintén elhangzott, hogy Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének továbbra is feltett szándéka, hogy találkozzon Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az amerikai és az uniós vezető várhatóan Washingtonban találkoznak majd, hogy szigorúbb szankciókról tárgyaljanak. Karine Jean-Pierre szerint a találkozóra már március 10-én sor kerülhet az Egyesült Államokban.