Bár Ukrajna nem vesz részt a héten esedékes G7-csúcstalálkozón, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gondoskodott róla, hogy megkerülhetetlen téma legyen még így is az ország a hirosimai eseményen.

Az államfő a napokban végiglátogatta Olaszországot, Németországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot, és tárgyalt ezeknek az országoknak a vezetőivel arról, milyen ügyekben képviseljék őt és az országát Japánban, milyen üzenetet juttassanak el Hirosimába.

Volodimir Zelenszkij nem titkolta a nyilvánosság elől sem, mit szeretne szövetségesein keresztül elérni a csúcstalálkozó résztvevőitől:

modern sugárhajtású repülőgépekből kérne egy jókora szállítmányt Kijevbe.

Az európai egyeztetéseket követően egyébként egészen optimista hangulatba került az ukrán elnök:

egyelőre nem tudjuk kontroll alatt tartani az eget, így létre akarunk hozni egy repülőgépkoalíciót, nagyon pozitívan állok ehhez e tervhez. Megbeszéléseket folytattunk róla, és úgy látom, hamarosan beszámolhatunk majd néhány nagyon fontos döntésről ezzel kapcsolatban. Ehhez azonban még dolgozni kell az ügyön kicsit

– idézi a Politico.

Zelenszkij gyakorlott már a „turnézásban”

Nem ez az első alkalom, mikor Volodimir Zelenszkij egy csúcstalálkozó előtt körbelátogatja nagyobb európai országok vezetőit. A február eleji uniós csúcstalálkozó előtt a francia fővárosba utazott először, onnan az Egyesült Királyság felé vette az irányt, és onnan indult az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára, Brüsszelbe, ahol beszédet mondott és közös sajtótájékoztatót tartott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

Az ukrán államfő elsődleges célja abban az esetben is az volt, hogy vadászgépeket szerezzen. Akkor az Egyesült Királyságból egy félígérettel távozott. Rishi Sunak brit miniszterelnök februárban azt ugyan nem mondta ki, hogy vadászgépeket szállítanak Ukrajnába, azt azonban igen, hogy megkezdik az ukrán katonák és pilóták kiképzését, hogy használni tudják majd ezeket a gépeket.

A brit kormányfő szóvivője pedig később tette hozzá: vizsgálják, hogy milyen vadászgépeket adhatna az Egyesült Királyság Ukrajnának. Egyúttal azonban azt is jelezte: ez csak hosszabb távú megoldás lehet, a háború sújtotta ország igényeinek azonnali kielégítésére nincs lehetőségük.

A májusi körút eredményei

Rishi Sunak hétfőn azt mondta, vállalja, hogy az ukrán elnök által felkeresett országvezetőkkel együtt a G7-csúcstalálkozóra elvigye az ukrán kéréseket. A brit miniszterelnök emellett támadó drónokat és légvédelmi rendszert is ígért Volodimir Zelenszkij.


Beszélek az érintett országok vezetőivel a héten, nemzetközi teendőim során. Nagyon szeretnénk létrehozni ezt az országkoalíciót, hogy hozzájuttassuk Volodimirt és a népét azokhoz a repülőgépekhez, amelyekre szükségük van

– fogalmazott a brit kormányfő.

Volodimir Zelenszkij Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel is elbeszélgetett a vágyott F-16-os vadászrepülőgépekről. „Nincs tabu” – jelentette ki erre a francia államfő, a konkrét ígéretekkel azonban meglehetősen spórolósan bánt, hangsúlyozta, pusztán elméleti szinten vitatják ezt meg egyelőre.

Emmanuel Macron francia elnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Párizsban.
Emmanuel Macron francia elnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Párizsban.

Azt viszont mindenképp előrelépésként könyvelheti el Ukrajna, hogy Emmanuel Macron megígérte, elindítanak egy kiképzési programot az ukrán vadászgéppilótáknak.

Kitart a támogatás a litvániai NATO-csúcsig?

Volodiimir Zelenszkij célja, hogy a pénteken kezdődő hirosimai G7-csúcstalálkozón, majd a júliusi litvániai NATO-csúcson is központi téma legyen az ukrán vadászgépekkel kapcsolatos kérés – mondta Jurij Sak, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

Hozzátette, lehet, hogy az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Olaszországnak és Németországnak sincs lehetősége F-16-osokat felajánlani, azért lehet mégis jó döntés ezekhez az országokhoz segítségért, mert fontos, befolyásos szereplőknek számítanak nemzetközi színtéren.

„Mindenki megérti, hogy a téma megérett a vitára. Senki sem mondta, hogy lehetetlen vállalkozás lenne. Ha összehasonlítjuk a jelenlegi helyzetet a három hónappal ezelőtti állapotokkal, amikor még tankokért küzdöttünk, ma pedig már mindenki a vadászgép-koalícióról beszél – ez egy kifejezetten biztató jel”

– jelentette ki Jurij Sak.