A kormány bejelentette, hogy az árak letörése érdekében új eszközt vezetnek be az első félév végéig. 

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába (például baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) sorolják be annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége.

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

Megszűnhet a szabálytalan akciózás

Mennyiségben az alapvető élelmiszerek teszik ki a bolti forgalom legnagyobb részét, és az emberek jellemzően a nagy forgalmú áruházak pénztárainál hagyják a legtöbb pénzt – mondta a Napi.hu-nak az Egyenlő.hu keresztényszociális szakszervezet elnöke. Bubenkó Csaba szerint főként az alacsony jövedelmű, árérzékeny vásárlók körében lesz látható hatása a júliustól kötelező akciózásoknak. Bővebben>>>

Hetente más-más termékeket lesz kötelező leárazni

Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre.

Az érintett kiskereskedelmi boltokban az adott héten az akciózott termékek eltérhetnek egymástól, emellett egy adott kiskereskedelmi egységben hetente is változhat az adott termékek köre. Ez kiemelten fontos a verseny fenntartása érdekében.

Az aktuális leárazott termékek listáját az üzletek bejáratnál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetni.

Ez alapján minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós áru élelmiszerkosár az adott boltban, amit az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg.

Legkésőbb június 1-ig kaptak haladékot a boltosok

A kötelező akciózást legkésőbb 2023. június 1-ig vezetik be. A részletszabályok kidolgozásáért a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot és az Agrárminisztériumot bízták meg.

A kormány az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció.

Ahogy eddig is, mind a fogyasztóvédelem, mind a Gazdasági Versenyhivatal részéről folyamatosak és szigorúak lesznek az ellenőrzések.

Rendkívüli: június végéig marad az árstop, és jönnek az államilag kötelező bolti akciók

A kabinet június 30-ig meghosszabbította az árstopokat, emellett döntöttek arról, hogy a boltoknak kötelező lesz akciózniuk hetente. Ezeket intenzív hatósági ellenőrzésekkel felügyelik majd. Bővebben>>>