A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 55,3 pontra esett a februári 56,3-ról, eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be – ismertette legfrissebb havi felmérésének eredményét a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi március havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint az 52,3 pontos hosszú távú átlag és meghaladja az előző három év márciusi értékeinek 54,2 pontos átlagát is.

A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél 1995 óta összesen hat évben volt magasabb március havi érték.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a beszerzési mennyiség indexét és a vásárolt készletek indexét kivéve csökkenő részindexeket jelzett az MLBKT. A változások mértéke csak egy esetben haladta meg az öt százalékpontot.

A vásárolt készletek index 3 százalékponttal nőtt a hónapban, stabil emelkedést jelez. A beszerzési mennyiség index 1,6 ponttal nőtt.

Annál is nagyobb a külkereskedelmi hiány, mint amire számítani lehetett

Az idén januárban a kivitel volumene 9, a behozatalé 11 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 413 millió euró volt, az egyenleg 170 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Bővebben>>>

Elkerülhető a recesszió?

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

  • foglalkoztatottság indexe 2,2 százalékponttal alacsonyabb, 50,9 lett márciusban, de már tizennyolcadik hónapja bővülést mutat. Az elmúlt időszakban is 50 pont körül mozgott az index.
  • Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 1 százalékponttal csökkent.
  • A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb a februárinál.
  • A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után a múlt hónapban 2,5 százalékponttal csökkent az index.
  • A külpiaci mutatók ismét bővülésről tanúskodnak, bár az import indexe 3,1 százalékponttal, az exporté 3 százalékponttal kisebb a februárinál.
  • A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés lassulást jelez.
  • A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza márciusban.

Felderült az üzleti élet, de még hiányzik az egyensúly

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, viszont ez főleg egy szektor növekedésének köszönhető. Még mindig van miért aggódni a szakértők szerint, ugyanis kiszámíthatatlan és nem kiegyensúlyozott a gazdasági növekedés. Bővebben>>>