Napokon belül lejár a határideje a magyar fővárosnak fenntartott CAF-opció lehívásának - írja a Világgazdaság.

A spanyol járműgyártó óriástól összesen 51 új villamost rendelhet meg még tíz napig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ezek zöme, 46 jármű rövid (36 méteres) kivitelű, öt pedig hosszú (56 méteres).

A teljes bekerülés a forint–euró árfolyam alakulásának függvényében negyvenmilliárd forint körül lehet. Ez az ár kedvezményes, tekintettel arra, hogy egy nyolc évvel ezelőtt kötött szerződés rögzíti. Ha a mai árakon kellene frissen megállapodni a vállalattal, az összeg könnyen a duplájára emelkedhetne.

A napilap írásban kereste a BKK-t, hogy kiderítse, élni kívánnak-e az opcióval, válaszul türelmet kértek a „válaszadási folyamat lezárultáig”. A CAF-villamosok beszerzését még a Vitézy Dávid vezette BKK hozta tető alá 2014 tavaszán. A projekt uniós támogatási aránya 99,33 százalék.

Összesen 47 új CAF állt forgalomba Budapesten 2016 végéig. A megállapodás értelmében további 77 villamos opcionálisan áll a főváros rendelkezésére. Ebből azonban eddig csak 26-ot rendeltek meg 2018 novemberében. Tavaly az első negyedévben hét új CAF állhatott üzembe, 2020-ban pedig tizennégy.