A Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új, bécsi kampuszán fognak tanulni. A kuratórium a költözést 2018. december elsejével hagyta jóvá.

A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New Yorkban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten. "Minden szükséges lépést megtettünk, hogy megfeleljünk a lex CEU-nak. Számos alkalommal jeleztük, hogy nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely garantálja intézményünk integritását és tanszabadságát. Addig vártunk, amíg lehetséges volt" - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

QP | Quality Placement

Ignatieff hozzátette: felelőtlenek lennénk, ha nem készültünk volna fel a CEU hosszútávú működésének biztosítására. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózása attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon, erre a döntésre kényszerített minket.

Amennyiben december elsejéig mégis sikerül megegyezni a magyar kormánnyal, és a CEU megkapja azokat a biztosítékokat, amelyek biztosítják, hogy független, amerikai akkreditált intézményként működhetnek Budapesten, akkor maradnak - derült ki Ignatieff szavaiból.

Az egyetem közleménye emlékeztet továbbá, hogy a döntést megelőzően a magyar kormányzat tovább szűkítette a tanszabadságot, törölte a társadalmi nemek (gender) tanulmánya szakot, és büntetőadók kilátásba helyezésével korlátozta a migrációval kapcsolatos kutatásokat.

A CEU szándéka mindig is az volt, hogy Budapesten maradjon, ahol több mint 25 éve van az otthona. A magyar kormányzat azonban 2017. áprilisa óta jogi bizonytalanságban tartja az intézményt. Ignatieff kiemelte: 18 hónapig próbálták védeni azt a jogukat, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradhassanak, de nem sikerült olyan garanciákat kapniuk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságukat. Az elnök-rektor hozzátette: a lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységüket Budapesten tartják.

Hiába voltak tárgyalások

A lex CEU benyújtása óta az egyetem azon dolgozott, hogy olyan megoldást találjon, amely biztosítja az intézmény tanszabadságát. New York állam sikeres tárgyalások során olyan megállapodástervezetet véglegesített Magyarországgal, amely lehetővé tenné, hogy a CEU megőrizze amerikai akkreditációját. A CEU teljes mértékben megfelel a magyar kormányzat által meghatározott feltételeknek.

A CEU oktatási programokat indított partnerintézményével, a Bard College-dzsal. A megállapodástervezet értelmében a magyar hatóságok megvizsgálták ezeket a programokat, New York Állam Oktatási Hivatala pedig megerősítette a magyar hatóságok részére, hogy a CEU New York államban végzett oktatási tevékenysége tökéletesen megfelel a megállapodástervezet feltételeinek.

Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást. Minden erőfeszítés, amely megoldást keresett arra, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó intézményként Budapesten működhessen, meghiúsult.

A CEU Kuratóriuma és Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, David Cornsteinnek, illetve az Egyesült Államok Külügyminisztériumának, az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam Kormányzói Irodájának, és New York Állam Oktatási Hivatalának az érdekünkben tett erőfeszítéseikért.

Köszönjük továbbá a világ minden tájáról származó sok tízezer támogatónknak, így több tucat Nobel-díjasnak, a nemrég elhunyt Kofi Annannak, és számos egyetem, így az Oxford, Columbia és Stanford egyetemek vezetőségének, és sok ezer magyar tudósnak és állampolgárnak, hogy kiálltak a CEU mellett. Soha nem felejtjük el támogatásukat és barátságukat!

- mondta Ignatieff.

A következő tanévtől már Bécsben kell tanulni az amerikai diplomáért

A 2019-20-as tanév elsőéves hallgatói Bécsben kezdik meg tanulmányaikat, és ott kapják meg amerikai akkreditációjú diplomájukat. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd - derül ki a közleményből.

Kormányszóvivő: Soros-féle blöff

A kormány szerint a Közép-Európai Egyetem (CEU) bejelentése, hogy az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, egy "Soros-féle politikai blöff" - mondta a kormányszóvivő csütörtökön, a CEU sajtótájékoztatójára reagálva. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni. Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket "már ezerszer közöltek velük". Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz - vélte.