Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság augusztus 22-éig adott határidőt a magyar kormánynak arra, hogy kabinet feleljen a legutóbbi bizottsági levélre, amelyben a jogállami mechanizmussal kapcsolatos korábbi kritikákra adott magyar válaszra reagáltak. Ha az Orbán-kormány elküldi a válaszát, a bizottságnak újabb egy hónapja lesz arra, hogy elbírálja - írja a 24.hu a vita állásáról szóló helyzetjelentésében.

A kérdés, hogy megfelelőnek látja-e azt, avagy az Európai Tanács elé terjeszti, hogy a jogállami mechanizmus keretében mennyi uniós forrást tartsanak vissza Magyarországtól (ahol minősített többséggel döntenek: az EU lakosságának 65 százalékát képviselő legalább 15 tagországnak kell a felfüggesztésről egybehangzóan szavaznia.

Három ügy az asztalon

A kormány most egyszerre három ügyben tárgyal az Európai Unióval. Az első a hétéves költségvetésből származó pénzek ügye. A hétéves költségvetésből származó pénzek nagy részét az unió és a magyar kormány közösen menedzseli, ezért ebben a két félnek kötnie kell egy úgynevezett partnerségi megállapodást. A tárgyalások ez ügyben haladnak a legjobban, az év végéig szinte biztosan meg tud állapodni a Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter vezette csapat.

A második ügy, amelyről a magyar kormány és Brüsszel tárgyal, az úgynevezett helyreállítási és ellenálló-képességi eszköznek, vagyis a helyreállítási alapnak a pénzeit érinti. A kormány nagyon szeretné megkapni ezt a pénzt, de nem áll valami jól egyelőre.

Nem tudja a bal kéz...

A helyreállítási alappal kapcsolatos tárgyalásokról a háttérben mindkét fél óvatosan nyilatkozott. A magyar kormány szerint amikor már-már elérnének a megegyezéshez, a bizottság mindig hátrébb lép. A bizottságban viszont úgy gondolják, hogy amíg a magyar tárgyalódelegáció majdnem mindenre hajlandó a pénzekért, addig a kabinet egésze sokkal kevésbé engedékeny.

A hírportál sajtómunkásai azt is hallották bizottsági forrásoktól, hogy a helyreállítási alapról folytatott tárgyalások az utóbbi hetekben leálltak. Egyelőre szó sincs arról, hogy a magyar kormány benyújtsa az új pályázatot, miközben az elvileg már készen van.

Összefügg, aminek össze kell függenie

Látszólag a harmadik ügyet a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás jelenti. Az erről folyó egyeztetések folyamatosak, ami azt látszik bizonyítani, hogy bár teljesen külön eljárás a helyreállítási pénzeké és a mechanizmusé, a politikai realitás alapján mégis összetartoznak. Mindkét fél abban bízik: amennyiben sikerül lezárni a mechanizmussal kapcsolatos tárgyalásokat, megnyílnak a kapuk a helyreállítási pénzek előtt is.