Gyertyás hídfoglalást hirdettek gimnáziumi diákok október 5-én, a pedagógusok világnapján 17 és 19 óra között a Margithídon, az akció célja, hogy újból felhívják a figyelmet arra, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. 

Mint írják, ennek a napnak a pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen. 

A napokban jelent meg a profession.hu állásportálon a Xantus János Két Tanítás Nyelvű Gimnázium több álláshirdetése. Egy délutános takarítói állásért havi nettó 200 ezer forintot kínálnak, egy teljes munkaidős történelem angol nyelven tanító tanárnak pedig a kezdő fizetése bruttó 203 ezer forint. Az állás betöltéséhez felsőfogú angol nyelvvizsga és 1-3 év szakmai tapasztalat és egyetemi végzettség szükséges. 

Az EU-hoz fordultak

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógusszakszervezetek, mert elvették tőlük a sztrájkjogot. A kormány rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. A mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat.