Tállai: bezárjuk a kiskapukat

A kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országházban az MTI beszámolója szerint.

Az új törvény nyomán a kata továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva.

Így a jövőben a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget arra, hogy a tevékenységüket terhelő valamennyi közteher fizetési kötelezettségét csekély adminisztráció mellett, méltányos mértékű adó megfizetésével teljesítsék - magyarázta a politikus. Szavai szerint az átalakításról a kormány az elmúlt hetekben széleskörű konzultációt folytatott szakmai kamarák, könyvelők, adótanácsadók képviselőivel.

Gyorsan átmegy a honatyákon

A kormány hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a kisadózók tételes adójáról (kata) szabályairól szóló törvénytervezetet, amely szerint csak a lakosságnak szolgáltatást vagy termékeket eladó vállalkozások választhatják.

A jogszabályt várhatóan még kedden meg is szavazzák.

Ez hangzott el napirend előtt

A Momentum és a Jobbik is a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

Bedő Dávid (Momentum) arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a katára vonatkozó törvényjavaslatot. Azzal vádolta a kabinetet, hogy "egészpályás letámadást" indított a középosztály ellen, és 400 ezer vállalkozó és család megélhetését akarja "földhöz vágni" a kata módosításával. A kormányoldal új ellenségei a fodrászok, a fordítók, a grafikusok, a nyelvtanárok és a villanyszerelők félelmetes seregei lettek - fogalmazott a politius az MTI szerint.

Véleménye szerint az elmúlt harminc év legsúlyosabb válsága során a kormány "nincsen a helyzet magaslatán", összevissza beszél és cselekszik, és "kinyírja" a legnépszerűbb adózási formát, amivel csaknem félmillió egyéni vállalkozót sodor bizonytalanságba.

Dömötör Csaba államtitkár erre úgy reagált: az adózással kapcsolatban kiemelte: a Momentum azokhoz csatlakozott, akik a társasági adót 19 százalékra emelnék, a jövedelemadót pedig kétkulcsossá tennék.

Brenner Koloman (Jobbik) arra szólította fel "az országot az államcsőd felé kormányzó fideszes egypárti túlhatalmat", hogy ne az önálló egzisztenciát teremtő polgárokat, vállalkozásokat sújtsa, hanem azonnal vonja vissza a kata-törvényjavaslatot. Szerinte egy ilyen javaslatot egy polgári kormány az adóév kellős közepén eleve nem fogadtathatna el. A kormány a múlt héten jelentette be, hogy - az Európai Bizottság javaslatát elfogadva - vállalja a speciális gyors jogalkotások csökkentését, majd beterjesztette a kata-törvényjavaslatot, amelyet 30 óra alatt meg is akar szavaztatni az Országgyűléssel.

Rétvári Bence, belügyi államtitkár szerint a képviselő nem mondhatja azt, hogy Magyarországon rossz helyzet lenne akkor, amikor 3,5 százalékos a munkanélküliség van, amikor béremeléseket hajtott végre a kormány és kifizette a 13. havi nyugdíjat, illetve a 25 év alattiaknak adómentességet biztosított és családi adóvisszatérítést is nyújtott.

Már helyesírási hibákat is javítottak

A törvényjavaslathoz a Törvényalkotási bizottság hétfő este a szövegben maradt helyesírási hibákat javító javaslatot nyújtott be, de érdemben nem nyúlt a jogszabályhoz.

A javaslat kedvező feltételek mellett, a visszaéléseket megszüntetve, a legkisebb egyéni vállalkozók számára teszi vonzóvá ezt az egyszerű adózási formát az eddiginél magasabb évi 18 millió forint bevételi értékhatárig - mondta Illés Boglárka (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója.

Szavai szerint az adónemmel kapcsolatos kritikák között hangsúlyosan megjelenik a bújtatott foglalkoztatás elterjedése, amit jól szemléltet, hogy 2020-ra már az összes katás mintegy 40 százalékát tették ki a korábban alkalmazásban állók. A 2021-ben bevezetett szigorítások nyomán a bújtatott foglalkoztatás megnehezült ugyan, de a jelenség továbbra sem szűnt meg, és a munkaviszonyból érkezők egyre nagyobb mértékű térnyerése komoly versenyképességi hátrányt jelent azon munkáltatók számára, akik jogkövető módon, munkaviszonyban alkalmaznak szakembereket.

Gréczy Zsolt (DK) a bizottsági kisebbségi véleményének előadója ugyanakkor azt közölte: az ellenzék egységesen elutasítja a törvényjavaslatot. Arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést, kezdjen érdemi egyeztetést és az új szabályok szeptember 1-jei bevezetésével ne szabjon betarthatatlan határidőket nyár közepén több százezer magyar családnak és vállalkozásnak.

A politikus felhívta a figyelmet arra: már több ezren tiltakoznak a törvényjavaslat ellen a Kossuth téren.

Így fest az új kata

Az új szabályok a következők: 

  • a kata bevételi értékhatára 18 millió forintra emelkedik az eddigi 12 millióról, 
  • az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint,
  • az adónem új szabályai szerint a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Ha a parlament megszavazza mindezt, a kata új szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely a szaktárca szerint 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A kata tervezett szigorításáról itt olvashat bővebben, arról, hogy az eredeti terv a 2023-as költségvetési tervezet benyújtásakor még más lehetett itt olvashat részletesen.

Kint pedig tüntetnek

Tüntetést szerveztek kedden délelőtt a Kossuth Lajos térre törvénymódosítás ellen. A rendőrség közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezte az eseményt. A tüntetők a Margit hídhoz vonultak, azt lezárták, azon szünetel a közlekedés.