Szakemberek szerint idén korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra készülhetünk, ezt pedig arra alapozzák, hogy a Föld túloldalán (ahol tél volt, amikor nekünk nyár) lezajlott események ezt vetítik előre. 

vírus különösen veszélyes a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek számára, de a hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már elérhető.

Évente átlagosan egymilliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben. A felső légúti fertőzések pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Ha valaki lázas, fáj a torka és köhög, attól még bármilyen vírusa lehet a Covid-19-tól az influenzán át egy sima nátháig. Az influenza ugyanúgy, mint a koronavírus a súlyosabb fertőzések közé tartozik, de sajnos ez  csak utólag derül ki - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője. 

Akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó, ezért az oltás a diagnózist is megkönnyíti. Átvészelt, esetlegesen szövődményes influenzafertőzés után a Covid-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet. 

A szakember szerint a védőoltás felvétele - habár nem 100 százalék garancia a betegség elkerülésére - a súlyos formákat, a kórházi kezelést és a halálozást már sokkal nagyobb mértékben előzi meg.

Tavaly kevesen kérték az oltást

2020-2021-ben – nyilván a Covid-járvány hatására is – a szokásosnak mondható 700-800 ezerhez képest több mint 1,2 millióan oltatták be magukat influenza ellen. A következő, 2021-2022-es szezonban ez a mutató visszaesett a megszokottnak mondható 760 ezres szintre – indokolatlanul, hiszen a járvány erős volt.

Az influenzának minden évben más törzsei terjednek, ezért az oltások összetétele is évről évre változik. A védőoltások törzseit a WHO határozza meg, mindig a Föld másik féltekéjén zajló járványszezon tapasztalatai alapján.

A WHO-ajánlás alapján két új törzset is tartalmaz a vakcina 2021-hez képest, ami egy komoly indok az oltás felvételére, mert az új vírustörzs ellen még elméleti védelem sincs.

Az idei szezonra szánt oltóanyagok közül a patikákban már elérhető az első influenza elleni vakcina, ami  recept- és térítésköteles. Az influenza elleni védőoltást egyszerre is be lehet adni bármelyik Covid-19 elleni oltással.  Az oltás beadása után 2-3 hét szükséges a védettség kialakulásához.

Térítésmentes vakcina is lesz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évente 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyagot biztosít a lakosság számára. Az oltásra a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szendevők, az egészségügyben dolgozók, a várandósok, valamint a hat hónaposnál idősebb, és háromévesnél fiatalabb gyerekek is jogosultak. Az oltást általában már novemberben lehet kérni a háziorvosoknál, de erről még idén nem adott tájékoztatást az NNK.