Az KSH korában már többször bejelentette, hogy 2019-től végre érdemben megújítja a keresetstatisztikai adatgyűjtését. Az ígéretek ellenére március végén, a januári béradatok publikálásakor sem derült ki például a medián kereset értéke.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly októberben bejelentette, hogy 2019-től kezdve új adatbázisra épülő havi keresetstatisztikát közöl. Már nemcsak a legalább ötfős vállalkozások kerülnek be az adatközlésbe, hanem minden, így a mikrofoglalkoztatónál dolgozó jövedelme is szerepelni az átlagkeresetben. Ez azt jelenti, hogy amíg eddig 2,8 millió alkalmazott bére alapján számoltak, ezentúl 4,5 millió ember adatait veszik figyelembe.

2019-től viszont már nem a bértömegből és a foglalkoztatottak számából számítják ki az átlagkeresetet, hanem közvetlenül a NAV számára beküldött havi egyéni bevallásokból. Ez az adatbázis pedig már tartalmazza az összes legális munkajövedelemmel rendelkezőről az információt. Így olyan alkalmazottak is bekerülnek a "látómezőbe", akikről eddig volt, de nem közölt adatot az állam.

Csakhogy a januári bérszámok publikálásánál a KSH azt is közölte, hogy a részletes, teljes nemzetgazdaságra vonatkozó információk hivatalos statisztikai adatként történő publikálása csak későbbi időpontban válik lehetővé. A KSH hosszas magyarázta szerint néhány, újabb bontású számot már publikáltak ugyan, de megvizsgálták a kereseti adatokat és megállapították, hogy "az új adatforrás teljes mértékű bevezetése előtt további munkálatokra van szükség", emiatt csak valamikor a jövőben derülnek aki az ominózus adatok.

A Népszava a többszöri megkeresés ellenére sem kapott választ arra, hogy mikor teszik közzé ezeket a korábban megígért adatokat - írta hétfőn a napilap. A KSH mindezt a bevallások hiányosságaival magyarázta. Tovább dolgoznak "a statisztikai felhasználhatóság szempontjából hiányos vagy javított bevallások kezelésének jobb minőségű megvalósításán". Az öt főnél kisebb létszámú szervezeteknél ugyanis az átlagost számottevően meghaladó adathiány, illetve utólagos revízió a statisztikai adatközlést egyelőre nem teszi lehetővé - írta a KSH.

Katona Tamás statisztikus szerint azonban ez a magyarázat meglehetősen furcsa, hiszen a hivatal már három éve készíti elő az új adatbázisra történő áttérést, az alkalmazotti létszámadatokat már tavaly óta ez alapján is közli. A vállalkozásoknak pedig már 2006 áprilisa óta elektronikus úton kell havonta eleget tenniük járulékbevallási kötelezettségüknek. Ezek minősége - az esetleges hibák vagy hiányosságok száma - pedig nem függ az adott cég dolgozói létszámától.

Szintén érthetetlennek találja a KSH magyarázatát Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetőjea, ki azerint legföljebb a munkaidőre vagy a munkaköri besorolásra vonatkozó adatok hiányozhatnak a bevallásokból. Ha viszont valóban a kereseti adatok nem egyértelműek a bevallásokban, akkor mi alapján számolja ki a NAV a kivetett adókat?