Miközben az új fertőzöttek száma rekordot döntött, sokan kénytelenek saját pénzből tesztelni magukat. Ez azonban nem olyan könnyű, mert az eszközök ára és minősége is rendkívül eltérő.

Egy négytagú család nyolcezer forintból is megúszhatja a gyorstesztet, de akár 60 ezer forintot is elkölthet - írta a Népszava.

A választék nagy, több mint egy tucat féle gyorstesztet lehet beszerezni. Mivel ez szabadáras termék, több ezer forinttal is eltérhet ugyanannak a gyorstesztnek az ára a patikákban.

Ráadásul keveset tudhatnak a vásárlók arról, hogy melyik tesztet érdemes választaniuk. Olyan fórum nincs, ahol ezek érzékenységét, pontosságát korrekten összevetnék.

Az előzetes tájékozódás sem könnyű, a tesztekről sokszor gyakorlatilag csak a megvásárlás és a kicsomagolás után, a használati útmutatóból derül ki, hogy ki a gyártó, a forgalmazó, csatoltak-e minőségi tanúsítványt, és milyen tulajdonságokat, képességet, érzékenységet garantál az eszköz. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem vizsgálja a forgalomba kerülő teszteket, csupán lajtsromba veszi azokat - derül k a napilap cikkéből.