Versenyt futunk az idővel, fel kell gyorsítani az oltások beadását, aminek pillanatnyilag csak a rendelkezésre álló vakcina mennyisége szab gátat - hangzik el szinte minden nap az operatív törzs tájékoztatóján, azzal a kiegészítéssel, hogy mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.

A hétfői adatok szerint 1 002 714 embert oltottak be Magyarországon.  Lakosságarányosan, uniós összehasonlításban ezzel a harmadik helyen álltunk (azóta már a másodikra léptünk előre). Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint több százezerrel kevesebben kapták volna meg eddig a koronavírus elleni oltást, ha Magyarország csak a nyugati vakcinákat használta volna.

A vakcinaszállítási és felhasználási adatokból, amit a Telex az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ táblázataiból bogarászott ki, ahova egyébként a magyar kormány szolgáltat adatot, azonban sem ez nem látszik, sem az, hogy a rendelkezésre álló mennyiség korlátozná az oltás tempójának gyorsítását.

Csak hiteles forrásból tájékozódjunk a járványról és a vakcinákról - figyelmeztet többször is az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A hiteles tájékoztatásra felkínált koronavirus.gov-n azonban koránt sincs feltüntetve minden adat.

Azt, hogy hány vakcina áll rendelkezésre, ma sem árulja el a kormány, de február 19. óta legalább a már megérkezett mennyiségről adnak információt. A brüsszeli adatközlési kötelezettségnek eleget téve ugyanakkor a kormány legalább hetente kétszer közli az EU-val, melyik vakcinából mennyit adtak be, és mennyi áll rendelkezésre. Keddenként az előző heti, péntekenként az aktuális heti adatokat kell elküldeni, amit azután a Központ nyilvánosságra hoz.

A Telex a március 8-i adatból számolt, amelyen az látszik, hogy egy hete a beadható adagoknak majdnem a fele, 44 százaléka még beadásra várt, értelemszerűen 56 százalékát pedig beadták már.

Beadott és beadásra váró vakcinák/adag
VakcinaBeadottBeadásra vár
AstraZeneca83 556160 744
Sinopharam158 062391 938
Moderna22 91257 488
Pfizer665 873108 667
Szputnyik V19 58226 418
Forrás: European Centre for Disease Prevention and Control

A beadott Sinopharm és a Szputnyik V együttesen nem több mint 180 ezer adag, miközben a "nyugati" vakcinákból több mint 320 ezer adag még elérhető, (azóta ma is érkezett 120 ezer Pfizer) így nehezen értelmezhető Dömötör Csaba fenti kijelentése, még akkor is, ha a korábbi oltási rend szerint oltottak számára levonjuk a 2 adagra félretett vakcinákat.

Az oltásokat korcsoportonként vizsgálva látható, hogy az első dózison túl van a 80 év fölöttiek 35,5 százaléka, a 70-79 éves 16,6 százaléka, a 60-69 évesek 9,7 százaléka, az 50-59 évesek 10,3 százaléka. A 2. dózist egyelőre csak a 80 fölötti korosztály kapta meg értelmezhető arányban, nem egészen 10 százalékuk érte el a teljes védettséget.