Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban soha nem látott szintre emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja: a Netrisk Kgfb-indexe szerint ugyanis március elején ez 52 322 forint volt, ami 8,8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten, 2021-hez képest pedig 27 százalékos növekedést jelent.

Két számjegyű drágulás a járvány előtti szinthez képest

Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és cascobiztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása.

  • pandémia eredményeként pedig komoly problémák léptek fel az ellátási láncokban, így az autógyártók nem tudták kiszolgálni a keresletet. Ez pedig felfelé hajtotta az árakat.
  • Az alapanyagok, az energia, az alkatrészek árának emelkedése szintén megjelenik a biztosítási díjakban.
  • E mellett az euró forinthoz mért árfolyama is befolyásolja az autóárakat.

A hivatalos adatok szerint 2019 februárja óta évente 3,7-23,9 százalékkal nőtt az új autók ára Magyarországon.

Az idei év első két hónapjában 82 ezer, míg 2019 azonos időszakában 66 ezer új kötelező felelősségbiztosítást kötöttek a Netrisknél. Az átlagdíjak ugyanezen időszakban 52 ezer forintot tettek ki, ez 27 százalékkal haladja meg a négy évvel korábbi szintet. A cascobiztosítások díja szintén emelkedett 2019-hez képest, az idei átlagdíj 136 ezer forint, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg.

Hiába a casco, előfordul, hogy a biztosító úgy sem fizet

Több mint 3 százalékkal nőtt 2022-ben a személysérüléssel járó közúti balesetek száma. Az országon belül mindössze öt megyében javult csak a helyzet. A casco sem gyógyír minden balesetre. Bővebben>>>

Mennyi a slágermárkák kötelezője?

A magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, ToyotáknálDaciáknálOpeleknélFordoknál

9-392 ezer forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400 – 48 800 forint volt márkától függően.

Az átlagos díjak emelkedése miatt fontos, hogy az autósok a szerződéskötés előtt megnézzék a kínálatot, mert a biztosítók eltérő árazási politikája miatt ugyanarra az autóra jelentős eltérések lehetnek a kötelező és cascós ajánlatok között.

Újra merünk költekezni, új autókra is telik

Februárban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban. Ezeket voltak a legnépszerűbb típusú kocsik Magyarországon. Bővebben>>>