Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elvileg a jövő héten csütörtökön látogatott volna Budapestre, hogy személyesen is bejelentse a magyar helyreállítási terv jóváhagyását.

Ez azonban most változott, a bizottság elnöke jobbnak látta kivárni, és csak akkor rábólintani a magyar mentőcsomagra, ha az Orbán-kabinet változtat az utóbbi időben nagy felháborodást kiváltott melegellenes törvényen, miután az egyenlőségjelet tesz a melegség és a pedofília közé.

A Le Monde egy uniós forrásra hivatkozva azt írja, hogy a bizottság elnöke kész lett volna elfogadni a magyar előterjesztést, ám a vitatott jogszabály felülírt mindent. Így most von der Leyen az engedélyezés lebegtetésével igyekszik jobb belátásra bírni Budapestet. (A Bloomberg értesülése szerint a jövő héten a bizottsági elnök helyett azért egy kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző felszólító levél érkezése várható.)

Ugyanakkor az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust sem kívánja addig beindítani, amíg nem születik meg annak jogszerűségéről az Európai Bíróság állásfoglalása - teszi hozzá a Le Monde a Népszava szemléje szerint.

A francia lap továbbá arról is írt egy másik uniós forrásra hivatkozva, hogy az Európai Bíróság ítéletétől függetlenül egyhamar aligha lesz meg a jóváhagyás, a legközelebb talán ősszel. Addig a magyarok vagy maguktól kérnek további időt, vagy pedig azért, mert Brüsszel megkéri, hogy dolgozzák át az elképzelést.