Idén áprilisban az öt legnagyobb európai piac aggregált fogyasztása 2 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél; a közép-európai régió fogyasztása pedig még ezt is felülmúlta: a csökkenés mértéke 3,2 százalékos volt - derült ki a MEKH frissen kiadott jelentéséből.

Az energiahivatal a jelentésből azt emelte ki, hogy "a rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás nagysága”. Ugyanakkor azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy a kereslet bár nem változott, a havi rendszerterhelési csúcs 3,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és a fogyasztási csúcs ennél is kiugróbb, 5,7 százalékos volt. Utóbbi adatot a hónap elején mérték, és azt a MEKH az átlagosnál hidegebb időjárással magyarázta.

Ami a termelést illeti: az átlagos órás termelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban, pedig a paksi atomerőmű szinte végig zsinór üzemmódban termelt. A Dunamenti G3 gázerőmű karbantartása miatt viszont jelentősen csökkent az erőművek össztermelése - e szegmensben a termelés visszaesése 25 százalékos volt.

A napelemes erőművek termelési intenzitás-növekedésére viszont nem lehet panasz: április 13-án a hálózatba táplált napi teljesítménycsúcs 1806 MW volt. Ahogyan pedig a hálózati rendszerirányító MAVIR hivatalosan közzétett adataiból generált látszik, a napelemes rendszerek (sárga színnel jelölve) több, rekordhoz közeli napot is produkáltak, miközben egész hónapban kiszámítható módon, jelentős mennyiséget is termeltek:

Kép: MAVIR

A termelési rekord nagyságának érzékeltetéséhez hozzátartozik, hogy 2021-ben az egész évben mért teljesítmény maximum 1407 MW volt - és azt akkor augusztusban produkálta a rendszer.

A jelentés szerint a magyarországi megújuló energiás termelők kapacitása a tizedével nőtt, miközben a többi energiatermelési típus kapacitásnagysága - azzal együtt sem, hogy a paksi atomerőmű 1-es blokkja (Paks-1) április 24-én, előre nem tervezett módon kiesett a termelésből - lényegében nem változott.

Áprilisban 26 százalékra nőtt az import aránya, mely összességében a leginkább Szlovákia és Románia felől érkezett.

Bukott a francia atom

Az európai unió 5 nagy országának együttes termelési mixben jelentősen nőtt a megújulók aránya (32 százalékéról 37 százalékra), míg a nukleárisé jelentősebb (26,9 százalékról 23,2 százalékra), és a fosszilisé kisebb mértékben (33,6 százalékról 32,7 százalékra) csökkent.

A MEKH jelentése szerint a nukleáris energiatermelés csökkenése továbbra is a német és francia termelésesésből ered: Németországban a tavaly adatokhoz viszonyítva hárommal kevesebb atomerőmű termel, mivel azokat bezárták; Franciaországban viszont a 61 GW-os atomerőművi termelési kapacitásának már a fele nem üzemelt április végén. Ez utóbbinak jellemzően két oka van: 1) a tervezett javítások 2) a nem tervezett technológiai problémák.

A megújuló erőművi termelés jelentős arányú növekedésében komoly szerepet játszott, hogy a németországi szélerőművi termelés áprilisban mintegy 50 százalékkal többet termelt, mit egy hónappal korábban.