A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem is indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést – közölte a Napi.hu-nak küldött közleményében a MOK.

A MOK elnöksége ezúttal is külön kihangsúlyozta, hogy a magyar orvosok jelenlegi nyomásgyakorló akciójában minden kollégájuk önkéntesen vesz részt.

A MOK szombati közleményében azt elismerte, hogy a szervezet elnöksége korábban valóban etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, „aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”.

A MOK támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait – szerepel szintén a MOK közleményben.

Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása

– teszi hozzá a szervezet elnöksége.

 

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan a MOK magatartása

A MOK etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón elmondta: szerinte elvtelen, tűrhetetlenen és elfogadhatatlan a MOK viselkedése, amely az ellátást is veszélyezteti, továbbá nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. A miniszter egyúttal felszólította az orvosi kamarát, hogy ezt azonnal fejezze be és kérjen bocsánatot. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány folyamatosan partnerének tekintette a MOK-ot, ám amennyiben annak vezetősége politizálni szeretne, a miniszter úgy véli, ahhoz keressenek maguknak egy számukra szimpatikus pártot.

A MOK és a kormány aktuális vitájáról és az új háziorvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatos problémákról, valamint a háziorvosok egyre égetőbb hiányáról korábban ITT írtunk részletesebben.