A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

Varga Mihály már kedden is erről beszélt

Az ősz, majd a tél közeledtével egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága. A magyar energiatározók feltöltöttsége 36 százalékos - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Brüsszelben, az Ecofin ülését követően kedden. A tárcavezető szerint a magyar kormány megtette a szükséges megrendeléseket a további energiabeszerzésekhez.

Az uniós szakminiszterek egyrészt azon dolgoznak, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy a tagországok energiához juthassanak, másrészt azon, hogy mikért tud függetlenedni Európa az orosz energiaforrásoktól. "Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Erre időt kell biztosítani. A gazdaságoknak viszont addig is működniük kell. Az energiatárolókat fel kell tölteni, és fel kell készülni a téli időjárásra" - fogalmazott Varga az MTI tudósítása szerint.