Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Legutóbbi, májusi ülésén a testület az előző havihoz képest feleakkora mértékben, 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. Az indoklásban megerősítették, hogy a kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. A testület 2021 júniusában kezdte meg kamatemelési ciklusát. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon. 

Az MTI jövő heti makrogazdasági eseményeket, adatokat beharangozó összeállításából kiderül az is, hogy csütörtökön az ipari termelői árak májusi alakulását teszi közzé a KSH. Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 28,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítés árai 21,8 százalékkal nőttek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 3,9, az export 2,5 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,9 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítés árai a feldolgozóiparban 31,5, a energiaiparban 71,3 százalékkal növekedtek. Az ipari exportértékesítési árak 21,8 százalékos emelkedésén belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 16,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése következtében - 199 százalékos volt a drágulás.

Pénteken a kormányzati szektor idei első negyedévi adatait közli a KSH, a második becslése alapján. Az éves adatok szerint 3736 milliárd forint, a GDP 6,8 százaléka volt a kormányzati szektor 2021-es hiánya. Az egyenleg az előző évhez képest 25 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,0 százalékponttal javult. A kormányzati szektor adóssága - az MNB adatai szerint - 2021 végén 42 414 milliárd forintot tett ki, a GDP 76,8 százalékát. 

Ugyancsak pénteken publikálják a külkereskedelmi forgalom részletes áprilisi adatait. A június 8-án kiadott első becslés szerint idén áprilisban az export euróban számított értéke 12 százalékkal, az importé 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 812 millió euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 8,9 százalékkal, az importoldalon 10 százalékkal csökkent. Az idei első 4 hónapban a kivitel értéke 45 milliárd 97 millió euró (16 581 milliárd forint), a behozatal értéke 46 milliárd 641 millió euró (17 162 milliárd forint) volt.