Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán vagyis augusztus 10-én folytatóknak a pedagógus szakszervezetek és a kormány között a tárgyalások. Ha következő sztrájktárgyaláson, ha a tanárok nem kapnak a béremelési igényeikre megfelelő ajánlatot a kormánytól, egészen biztos, hogy szeptember 1-től folytatni fogják a sztrájkot. A kormány ígéretet tett arra, hogy írásbeli javaslattal készül a megbeszélésre.

A Pedagógus Szakszervezet korábban hangsúlyozta, hogy az augusztus tárgyalási időpont nem áll messze a szeptemberi tanévkezdéstől, ezért ha akkor se tudnak megállapodni a kormánnyal, a tanévkezdés nagyon bizonytalan lesz.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviseletében hozzátette, hogy az előző tárgyaláson felhívták Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár figyelmét arra, hogy amennyiben nem állapodnak meg augusztusban, sok pedagógus fog felmondani szeptemberben és súlyosbodni fog a pedagógushiány.

A szakszervezetek szerint jelenleg megközelíti a 11 ezret az üres álláshelyek száma a közoktatásban.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az ATV híradójának azt mondta, tudnak olyanról, aki labdarúgóedzőként testnevelésórát tart, és „ez még a jobbik eset”. De van olyan iskolai dolgozó is, aki idegenvezető volt, nincs pedagógusdiplomája, és idegen nyelvet tanít. Az alelnök szerint a működőképesség határán billeg a köznevelési rendszer, minden ötödik oktatási intézményben van olyan, aki pedagógusképesítés nélkül oktat

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja azt mondta, a következő akciójuk részeként iskolánként mutatják majd meg, hogy az adott intézményben milyen szakemberhiány van.