Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy az elektronikus eszközök gyártói egységes töltőket forgalmazzanak mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, kamerákhoz és fejhallgatókhoz. Ezen túlmenően az EB azt is szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. "Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők - gyártásból és ártalmatlanításból adódó - környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást" - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A jogszabály az Apple-t is érinti, amely eddig is visszaverte a töltők kötelező szabványosítására irányuló uniós kísérleteket. Az amerikai óriáscég szerint ugyanis az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.

Az Európai Parlament és annak Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága 2014-óta szorgalmazott megoldást az egységes töltők bevezetésére. Azóta több más parlamenti kezdeményezés kérte közvetve vagy közvetlenül a töltők egységesítését, így például a 2020. január 30.-án elfogadott állásfoglalás, amelyben arra kérte a Bizottságot, hogy sürgősen kezelje a kérdést. A javaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak rendes jogalkotási eljárás, azaz együttdöntés útján kell elfogadnia. Az elfogadásától számított 24 hónapos átmeneti időszak elegendő időt fog biztosítani az ágazatnak arra, hogy felkészüljön az új előírások alkalmazására.

Az MTI korábban arról írt, 2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban. A fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek külön értékesített töltők beszerzésére, a fel nem használt töltők évente akár 11 000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.