A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az ISM index alakulása fontos iránytű az amerikai gazdaság kilátásairól, a feldolgozóipar a gazdaság éves kibocsátásának 12 százalékát adja.

Az alindexek közül egyebek között az új megrendelések mutatója két havi visszaesést követően augusztusban 51,3 pontra ugrott a júliusi 48 pontról - írta az MTI a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A termelői árak növekedését mérő mutató 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre 52,5 pontra esett az előző havi 60 pontról, elsősorban a mérséklődő alapanyagáraknak köszönhetően.

A foglalkoztatottsági alindex is kedvező képet mutatott: öt hónapos csúcsra, 54,2-re emelkedett a júliusi 49,9-ről.

A Reuters felmérése szerint a feldolgozóipari cégeknél augusztusban 20 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, míg júliusban 30 ezer új álláshely jött létre.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közli a mezőgazdasági ágazaton kívüli foglalkoztatottsági statisztikáját, az előrejelzések szerint a foglalkoztatottak száma 300 ezerrel nőtt a júliusi 528 ezres bővülés után.