Az OTP Ingatlanpont országos hálózatának adatai szerint 2021 első négy hónapjában több mint egyharmadával nőtt a tranzakciók száma a megelőző év azonos időszakához képest. A piaci élénkülésnek köszönhetően a megbízásállomány folyamatos pótlására van szükség, mert a kínálat helyenként már nehezen tart lépést az első negyedévben felpörgő kereslettel.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy a 2021. január 1-től elérhető otthonteremtési támogatások jótékony hatással vannak mind a használt lakások mind az újlakások piacára. Különösen a fővárosi agglomerációban és a Balatonnál látjuk az élénkülés egyértelmű jeleit. A csok, a babaváró kölcsön, az áfa-kedvezmények és az illetékmentesség együttesen lehetővé teszik, hogy a vásárlók kedvezőbb feltételekkel juthassanak akár új családi házhoz Budapest közelében, ahol az építési telkek iránti kereslet megugrott” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A vásárlás mellett a felújítás is dübörög

Februárban indult el a legalább egy gyermeket nevelők által igénybe vehető otthonfelújítási program. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító országos kutatása már év elején megmutatta, hogy az új lehetőséggel már a lakásvásárlás előtt számolnak az érdeklődők, a válaszok ugyanis azt mutatták, hogy az igénylést tervezők 20 százaléka eleve új ingatlanra szánná az akár hárommillió forintos felújítási támogatást.

Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője elmondta, hogy a jövő év végéig igénybe vehető konstrukció népszerűsége miatt kiemelkedő az érdeklődés a piacon a pénzintézet által elsők között bevezetett kedvezményes otthonfelújítási hitelajánlatok iránt. „Az OTP Bank számára kiemelten fontos, hogy a jól megválasztott hitelkonstrukciók mellett komplex megoldáscsomaggal segítsük az ügyfeleinket az otthonteremtés folyamatában, a lakáskereséstől az állami támogatások igénybevételén át egészen a megfelelő biztosítási védelem kiválasztásáig” – mondta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

Minél egyedibb a lakásbiztosítás, annál jobb

Az OTP Bankban megkötött lakásbiztosítások kapcsán látható, hogy nagyon keresettek az otthonbiztosítás mellé elérhető különböző kiegészítő biztosítások is. A legnépszerűbb kiegészítő fedezetek közé tartoznak többek között a magánemberi felelősségre vagy a kártevők által okozott károkra vonatkozó biztosítások. Érdekesség, hogy ez utóbbit minden második ügyfél kéri lakásbiztosításához.

Szintén minden második szerződő egészíti ki lakásbiztosítását baleseti csonttörésre vonatkozó biztosítással. A 10 legkedveltebb kiegészítő fedezethez tartoznak olyan egészségügyi vonatkozású fedezetek is, mint például a nap 24 órájában elérhető orvosi asszisztencia, a kórházi ápolás költségeit fedező, illetve egy orvosi szakvélemény más orvos általi vizsgálatát nyújtó kiegészítő biztosítás is, melyeket a biztosítást kötők több mint harmada választ.

„Fontosnak tartottuk, hogy az OTP Bank ügyfelei számára is a lehető legrugalmasabb, egyedi igényekre szabható otthonbiztosítást tudjunk kínálni, ami később, az élethelyzet változásával könnyen alakítható” – hangsúlyozta Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője. „Júniustól már az MNB kezdeményezésére kifejlesztett fogyasztóbarát otthonbiztosításunk is megtalálható az OTP Bank fiókhálózatában, ezzel – a piacon a legszélesebb körben – a Groupama Biztosító fogyasztóbarát termékeit érhetik el az ügyfelek” – tette hozzá a főosztályvezető.