A folyósítási adatokat figyelembe véve a lakáshitelezésen alig érződik a koronavírus-járvány hatása, októberben ugyanis öt százalékkal haladta meg a folyósított lakáshitelek volumene az előző év ugyanazon szakaszát.

A növekedési ütemet átmenetileg megakaszthatja a kivárás, ami az októberben bejelentett lakástámogatásoknak köszönhető - sokan tették át november-december helyett inkább 2021-re a lakásvásárlást, hogy ki tudják használni a januártól induló támogatásokat, kedvezményeket.

A Bank360.hu elemzői összefoglalták a legfontosabb változásokat, amelyekkel januártól számolni lehet.

1. Ötszázalékos lakásáfa

2021 januárjától ismét 5 százalékra csökken az új építésű ingatlanok általános forgalmi adója. A kedvezmény azokra is vonatkozik, akik 2020-ban írták alá a szerződést, abban pedig elkülönül a nettó ár, valamint az azon felül fizetendő áfa mértéke - ők akkor járnak jól, ha január 1. után történik meg a teljesítés, hiszen ebben az esetben nem az eredetileg tervezett 27 százalékos áfát kell kifizetniük, hanem csak az 5 százalékot. Ha a szerződésben csak az ingatlan bruttó ára szerepel, akkor az eredetileg tervezett 27 százalékos áfát kell kifizetni a vevőnek. A kedvezményes áfa 2022. december 31-ig vehető igénybe.

2. Csokkal még az 5 százalék is visszajár

Aki csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás segítségével vásárolja meg vagy építi fel új lakását, annak még az öt százalékos áfát is vissza lehet igényelni.

3. Illetékkedvezmény

Csokkal vásárolt új és használt ingatlanok esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Mennyit jelent ez ingatlanvásárlásnál?

A Bank360.hu elemzői annak számoltak utána, hogy egy bruttó 50 millió forintos, új építésű ingatlan mennyibe kerül idén, és mennyibe kerülne egy 2021-es adásvételnél - emellett azt is figyelembe vették, hogy a csok támogatás és a hozzá kapcsolódó illetékkedvezmény mennyit számítanak.

Az összefoglalóból kiderül, hogy a legnagyobb kedvezményt a 2021. január 1-től életbe lépő áfacsökkentés jelenti, de a csok és a hozzá kapcsolható kedvezmények is jelentősen csökkentik az új ingatlanok árát. Így 2021-ben akár feleannyiért és hozzájuthat egy háromgyermekes család ugyanahhoz az 50 millió forintos lakáshoz, ha igénybe vesznek minden elérhető kedvezményt.

Használt lakásoknál nem ennyire szembetűnő a változás, itt a csokos vevőknél az illetékkedvezmény okoz némi csökkenést, illetve az állami támogatások sem olyan magasak, mint az új építésű ingatlanoknál.

Ezek az ingatlanvásárlás nagyobb tételei, emellett azonban a hitelköltséggel is érdemes számolni, a többség ugyanis valószínűleg lakáshitelből finanszírozza az összeg egy részét.

A Bank360.hu lakáshitel-kalkulációit figyelembe véve a csok-igénylők megint csak előnyt élveznek, hiszen aki felveszi a csok állami támogatást, az igényelheti a kamattámogatott, fixen 3 százalékos lakáskölcsönt is, legfeljebb 15 millió forintig.

Húszéves futamidővel és a maximálisan elérhető, 15 millió forintos hitelösszeggel számolva a THM (teljes hiteldíjmutató) 3,04 százalék, a havi törlesztőrészlet 83 190 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 19 965 600 forint.

A piaci lakáshitelek között ennél kedvezőbbet nem találni a kalkulátor szerint. 3,25 százalékos THM-mel igényelhető fogyasztóbarát lakáshitel, ötéves kamatperiódussal. Így a havi törlesztőrészlet 84 652 forint, a visszafizetendő összeg pedig 20 323 080 forint. Összehasonlítva a csok mellé felvehető kölcsönnel, ez további 3-400 ezer forint költséget jelent a nem csokos igénylőnek.

Ha a csokhoz hasonlóan a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt szeretne felvenni valaki, akkor drágább ajánlatokra számíthat, a THM ebben az esetben nem megy 5 százalék alá. A törlesztőrészlet közel 15 ezer forinttal magasabb, a visszafizetendő összeg pedig 3-4 millió forinttal haladja meg a csok hitel költségeit.

Megéri eltolni a lakásvásárlást?

Összességében: igen, a lakásvásárlással megéri várni 2021-ig, különösen azoknak, akik új építésű ingatlanba szeretnének költözni. A legkedvezőbb helyzetben akkor van az igénylő, ha az ingatlan megvásárlásához a csokot is igénybe tudja venni, ebben az esetben ugyanis egy 2020-ban még bruttó 50 millió forintért megvásárolható ingatlanhoz sokkal olcsóbban hozzá tud jutni.