Az októberben mért 6,5 százalékos infláció hatásai egyre jobban érződnek az élelmiszerboltokban, noha az élelmiszerdrágulás ennél kisebb ütemű, 5,2 százalékos volt. Voltak azonban termékek, amik ennél jóval nagyobb mértékben drágultak: az étolaj 30,4, a margarin 18,8, a liszt 12,5, a baromfihús 9,3, a péksütemények 8,4, a kenyér pedig 8,1 százalékkal kerül többe, mint egy éve ilyenkor.

A Világgazdaság megkereste a Spart, a Tescót és az Auchant, hogy a nagy láncok milyen hatásokat éreznek a vásárlói oldalról.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője jelezte, hogy egyelőre nem érzik a forgalomban az infláció hatását. A prémium termékek iránt kereslet nem csökkent, a középkategóriás cikkeknél viszont előfordul, hogy az alacsonyabb árfekvésűt választja a vásárló.

Az Auchannál azt figyelték meg, hogy egy adott kategórián belül jobban keresik a legkedvezőbb árú termékeket a fogyasztók, ugyanakkor az úgynevezett harmadik árharmados termékek eladása is emelkedik. Az Auchan visszaesést tapasztal a bázisidőszakhoz képest az alapvető élelmiszerek értékesítési volumenében, az ugyanakkor sokkal inkább a tavaly év végi felvásárlásoknak tudható be, mintsem a pénzromlásnak.

A Tescónál hetente több ezer termék árát ellenőrzik, hogy a vevőknek ezt ne kelljen megtenniük, másrészt számos tematikus árleszállítást hirdetnek. A hűségkártyával is további akciókat kínálnak.

Általános tapasztalat, hogy a kedvezőbb árat leginkább az alapélelmiszereknél keresik, de például az alkoholos italok és édességek terén nő a prémium iránti kereslet, ami elmondható a karácsonyi dekorációról és az elektronikai cikkekről is. 

Várhatóan jobb lesz a december és a november a kiskerláncoknál, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy tavaly ilyenkor minden áruháznak be kellett zárnia 19 órakor, valamint nyugdíjas idősáv is volt. 

A láncok folyamatosan követik a járványhelyzetet: a Tescónál a négyzetméteralapú-szabályozás továbbra is érvényben van, valamint minden kollégának biztosítanak FFP2-es arcmaszkot, amelynek viselése önkéntes, a dolgozói buszjáraton viszont már november 1-től kötelező a maszkviselés.

Az Auchan dolgozói november 12-től az áruházakban és a központi irodákban is maszkot viselnek. A vásárlóknak még nem kötelező ez, de mindenkit biztatnak ennek az óvintézkedésnek a betartására.

A Sparban kötelező a maszkok használata a munkatársaknak, de az oltás felvételére nincs mandatórium.