A lakitelki Népfőiskola Alapítvány tulajdonában lévő Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (NMI) húsz személyautót vásárol áfa nélkül 108,67 millió forintért (átlagosan egy jármű ára nettó 5,43 millió forint) - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Az NMI vette át 2017-től a kormány döntése nyomán a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet feladatait. Az NMI ügyvezetője Závogyán Magdolna, aki 2015 és 2018 között az emberi erőforrások tárca kultúráért felelős helyettes államtitkára is volt. A tulajdonos lakitelki Népfőiskola Alapítvány alapítója és kuratóriumának elnöke Lezsák Sándor fideszes képviselő, az Országgyűlés alelnöke.

Az NMI a sofőrrel együtt 5 személy szállítására alkalmas személygépjárművek szállítására idén augusztusban írt ki közbeszerzést, amire mindössze egy ajánlat érkezett, a békéscsabai Körös Autócentrum Kft.-é. A céggel - amely a honlapja szerint Opel, Honda, Kia és Mazda autókkal kereskedik és szervizel - szeptemberben szerződést is kötöttek, hogy milyen típusú autókra, az nem derül ki a hirdetményből. (Az NMI honlapján nem érhetők el gazdálkodására vonatkozó adatok.) A közbeszerzési kiírás szerint a húsz autónak azonos gyártmányúnak kell lennie, ezen belül 19-nek "azonos paraméterekkel rendelkező, azonos típusú és megjelenésű" gépjárműnek.

Az NMI 2020 februárjában is a Körös Autócentrummal szerződött, 21 darab, a vezetővel együtt 9 személy szállítására alkalmas gépjármű szállítására, nettó 151,7 millió forintért (akkor a céget három ajánlattevő közül választották ki).

Mit csinál az NMI?

A Bács-Kiskun megyei Lakitelek székhellyel működő, tavaly új székházba költöző NMI "az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) kötött közszolgáltatási szerződés keretében látja el azokat a közművelődési szakmai szolgáltató és módszertani feladatokat, amit szellemi jogelődje, a Nemzeti Művelődési Intézet költségvetési szervként végzett. A budapesti központ mellett 19 megyei igazgatóság segíti a közművelődési szakmai koncepciók megvalósulását, valamint a települési közösségi-kulturális élet módszertani tanácsadással való támogatását" - írja a szervezet a honlapján.

Az NMI-nek tavaly 48 millió forint értékesítési nettó árbevétele, valamint 2,65 milliárd forint egyéb bevétele volt, ami túlnyomó részt állami támogatás, kis részben európai uniós forrás - derül ki a beszámolójából.

Az NMI-t tulajdonló Népfőiskola Alapítvány összes bevétele 2020-ban 1,24 milliárd forint volt, amiből 370 millió volt az értékesítési árbevétel és 867 millió forint az egyéb bevétel, ami zömmel állami támogatás - derül ki a bírósági honlapra feltöltött beszámolójából és közhasznúsági jelentéséből. Az Emmitől 625 millió forint működési támogatást kaptak, további 55 millió minisztériumoktól (innovációs és agrártárca, Emmi) és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től érkezett különböző programokra, kiadványokra. Az alapítvány feladata népfőiskolák kialakítása, kollégiumok működtetése és hagyományőrzés.

Az alapítvány az NMI székházának építésére 3,18 milliárdot kapott az Emmitől 2017-2020-ban. A népfőiskola területén az úgynevezett Hungarikum Liget beruházás megvalósítására a Miniszterelnökségtől 18,04 milliárdot kapnak 2020-2022-ben (hotel, tornacsarnok, "központi tér és korona építmény", kiállítóház, bibliaház, szennyvíztelep, parkoló épül) - ebből hatmilliárdot a múlt évben el is könyveltek. A Miniszterelnökségtől 2016 és 2020 között 13,5 milliárdot kaptak (ebből 2020-ban 6,2 milliárdot használtak fel) egyebek mellett a helyi termálfürdő felújítására és gyógyászati szolgáltatások fejlesztésére, fogadóépületek és szabadidőpark felújítására, kialakítására.

Az építmények az egyházhoz kerültek

"A Népfőiskola a most épülő Hungarikum Liget leánykori neve. Ez egy hatalmas, 26 hektáros terület, amely az elmúlt években egy kiemelt, 30 milliárd forintos kormányzati beruházás keretében teljesen átalakult. A beruházás tulajdonosa a Szeged-Csanádi Püspökség lett. Úgy gondoltam, ha az egyház ezer éven át jó tulajdonos volt, akkor a következő ezerben is az lesz, ezért megkapta a létesítmény tulajdonjogát" - nyilatkozta tavaly szeptemberben Lezsák Sándor a vasarnap.hu lapnak. A beruházások célja Lezsák szerint az, hogy a Hungarikum Liget önfenntartó legyen.

(A Kiss-Rigó László püspök vezette szeged-csanádi egyházmegye egyebek mellett Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia néven focisulit üzemeltet, 2019-ben Szegeden stadiont építtetett több mint 13 milliárd forintért, és az egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyakorolja a gyerekek zánkai és fonyódligeti üdültetésével foglalkozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány alapító jogait is. A gyerektáborokat szintén állami pénzből újították fel.)