Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Management Holding vezérigazgatója szerint mindenki tudja, hogy a zöld átmenet hatására átalakul az európai energiamix, de ma még nehéz megjósolni, pontosan hogyan fest majd évtizedek múlva - derül ki a vállalat álláspontját kifejtő cikkből, ami a Növekedés hírportálon jelent meg.

Nem hisszük, hogy az európai gázpiac növekedni fog, a fogyasztás inkább folyamatosan csökken. Áramot száz év múlva is használunk majd, de földgázt egyáltalán nem biztos: ezért is kapta a gáz a transition fuel, vagyis átmeneti energiaforrás elnevezést – mondta a szakértő.

Ugyanakkor annak érdekében, hogy megőrizzük a villamosenergia-hálózatok kényes egyensúlyát, kiegyensúlyozó energiára van szükség: ennek a forrása ma elsősorban a földgáz.

A folyamatosan növekvő energiaigény kiegyensúlyozásához rugalmasan szabályozható, gyorsan ki- és bekapcsolható erőművekre van szükség: a gáztüzelésű erőművek éppen ilyenek. Magyarországon a legnagyobb közülük a MET Csoport többségi tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű.