Az MNB monetáris tanácsa (MT) a növekedési hitelprogram (nhp) harmadik, kivezető szakaszában a hitelszerződések kis- és középvállalkozásokkal (kkv) történő megkötésére vonatkozó határidő 2017. március 31-ig történő kitolásáról döntött, ezt követően a programot lezárják - adta hírül a jegybank.

Addig a hitelintézetek mostantól a devizapillérben még rendelkezésre álló hitelkeretüket akár forintban történő hitelezésre is felhasználhatják. Az nhp eddigi három szakaszában együttvéve 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 459 milliárd forint összegben; ezzel a program jelentősen hozzájárult az elmúlt években a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez. Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése az elkövetkező két évben, az nhp lezárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat.

Élt csaknem négy évet

Az MNB 2013 júniusában indította el átmeneti, célzott monetáris politikai eszközként az nhp-t a kkv-k hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítése, a pénzügyi stabilitás megerősítése és a gazdasági növekedés elősegítése céljából. A program rövid és intenzív első, majd a kisebb vállalkozások hitelezését még inkább támogató és az új beruházási hiteleket előtérbe helyező, 2015 végéig tartó második szakasza jelentősen élénkítette a bankok közti versenyt, és számottevő hatást gyakorolt a vállalati hitelpiacra.

Miután az indításkor kitűzött célok teljesültek, az MT 2015 őszén a fokozatos kivezetés mellett döntött. Ennek jegyében indult el 2016 elején - a növekedéstámogató program (ntp) részeként - a korábbiaknál szűkebb körű forintfinanszírozást lehetővé tevő, illetve a korábbiakból kimaradó devizafinanszírozást pótló harmadik, kivezető szakasza.

Sokaknak sokkal segített

A három szakaszban 2013 júniusa óta együttvéve összesen 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 2 459 milliárd forint összegben. A program nemcsak a növekedés irányába fordította az éveken át csökkenő kkv-hitelezést, de emellett érdemben, 2 százalék körüli mértékben járult hozzá 2013 és 2016 között a gazdasági növekedéshez.

Az MT döntése alapján az MNB a szerződéskötési határidőt 2017. március 31-re módosítja, változatlanul hagyva a 2018. június 29-ig terjedő lehívási időszakot. Erre azért van szükség, mert egyes hitelcélok esetében adminisztratív tényezők nehezítik a szerződéskötés év végéig történő lebonyolítását. A szerződéskötés határidejének módosítását az is indokolja, hogy a tanács döntése alapján mostantól a hitelintézetek a devizapillérben még rendelkezésükre álló hitelkeretet választásuk szerint forintban történő hitelezésre is felhasználhatják a forintpillér feltételei szerint.

Ez lesz a következő években

Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése a következő két évben, az nhp zárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat, amit a bankok közötti intenzívebb verseny és az élénkebb gazdasági növekedés is alátámaszt.

A hitelgarancia szerepe felértékelődhet, ami a garanciaszervezetek nagyobb aktivitásán keresztül tovább támogathatja a kkv-hitelezés élénkülését. Emellett jelentős összegben állnak vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s források egyaránt a hazai kkv-szektor rendelkezésére, miközben az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően a hitelintézetek piaci alapú hiteltermékei is egyre kedvezőbb feltételek mellett érhetők el.

Az nhp lezárását követően a piaci alapú hitelezésnek kell teret nyernie, amelyet még két évig támogat az MNB - szintén az ntp részeként a - piaci hitelprogramja (php) is.