Átadták a 10 megawatt teljesítményű naperőművet, amelyet a Greenergy csoport építtetett tízmillió eurós beruházással Paks mellé – írja az MTI.

Az 5500 háztartás átlagos fogyasztását előállító naperőműben egytengelyes, nappályakövető rögzítő rendszert használnak, amely éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb termelést tesz lehetővé – mondta Dajbukát László Levente, a cég vezérigazgatója. A 20 hektáros területen megvalósult létesítményben 21 ezer fotovoltaikus modult és 44 invertert helyeztek el, az erőmű az első évben 17 gigawattóra áramot termel majd.

A társaság közleménye szerint a beruházást az MNB Növekedési kötvényprogramjának keretében bevont, 5,7 milliárd forintos tőkéből finanszírozták, amely 2021-ben a cég első nyilvános vállalati kötvénykibocsátása volt.

A 2007-ben alapított cég egy amerikai tőkealap segítségével kezdett erőműépítésbe, 2010-ben adták át az első, két megawattos szélerőművét Sopron mellett. 2020-ban a társaságban a KÉSZ-csoport többségi részesedést szerzett, ezzel száz százalékban magyar tulajdonba került. A cég következő, négy megawattos naperőműve Kiskunfélegyházán 2023-ban készül el. A tervek között szerepel egy 20 megawattos naperőmű építése is, amelynek a helyszínét egyelőre még nem hozzák nyilvánosságra – mondta Dajbukát.

A Greenergy Holding Vagyonkezelő Zrt. tavaly 10,5 milliárd forint nettó árbevételt és egymilliárd forint adózott eredményt ért el. A cégvezető közlése szerint a portfólió bővülésének és az energiaárak növekedésének köszönhetően az idén várhatóan megkétszerezik az árbevételt.