A Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen - közölte a hivatal.

A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a hivatal közleménye alapján.

A felek - élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel - úgynevezett előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára - olvasható a friss közleményben.

Még július 4-én jelentette be a két nagyvállalkozó milliárdos, hogy Simicska Lajos szinte minden érdemi üzleti érdekeltségétől megválik és nem publikus áron eladja azokat régi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak.

Simicska Lajos a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint 77 milliárd forintos becsült vagyonával a 13. legmódosabb magyarnak számít. A korábbi bejelentés szerint a kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy Nyerges Zsolt - aki A 100 leggazdagabb 2018-as listáján a 34. helyen áll, 33,5 milliárd forintos becsült vagyonnal - az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt. A vételár és a szerződések tartalma üzleti titok, ezeket később sem hozzák nyilvánosságra.

Azóta pedig olyan találgatás látott napvilágot a G7-en , hogy ez a mostani tulajdonoscsere csak átmeneti, a következő lépésben csaknem minden vagyontárgya végül Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó-milliárdos - aki immár a második legtehetősebb ember az országban a maga 280 milliárd forintos becsült vagyonával - környezetében köthet ki. Eszerint Nyerges azért lett a közvetítő, mert benne még mind a két fél megbízik, vagy legalábbis szóba áll egymással. Ugyanis miután Orbán Viktor miniszterelnök, és egykori kollégiumi szobatársa, bizalmasa összevesztek, és 2015 elején (február 6-án) a G-nap néven emlegetett esemény után nyilvánosan is felvállalták a konfliktusukat, Nyerges volt az, aki Simicskával és Orbánnal is beszélő viszonyban maradt.

Majd a Népszava arról cikkezett, hogy Simicska már a külföldi életre készül. A lap úgy tudja, Simicska Ádámnak első körben angolul kell annyira megtanulnia, hogy egy év múlva bejuthasson valamelyik amerikai felsőoktatási intézménybe. A cikk szerint ezzel nincs vége a kivándorlásnak, a vállalkozó fiát több kulcspozíciót betöltő embere is követheti hamarosan a tengerentúlra.