Csoportos létszámleépítés keretében év végéig 1600 alkalmazottat, a teljes létszám több mint felét küldik el a Tungsramtól, mivel a vállalat teljesen megszünteti a hagyományos izzógyártási tevékenységét.

A HIPA-nak azonban kialakult gyakorlata van a hasonló esetek kezelésében, korábban ilyen helyzetet a Befektetési Ügynökség sikeresen kezelt például Ózdon, Komáromban illetve Nemesvámoson is.

"Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön" - áll a közleményben.

A vállalat közleménye szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az 5 gyárukban. A vállalat menedzsmentje a döntésről szerdán tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozókat 2 hónap múlva bocsátják el. A cég még Budapesten, Nagykanizsán és Zalaegerszegen működik.

A Tungsramról régóta tudni, hogy komoly pénzügyi problémákkal küzd: április 11-én kényszerleállást rendelt el mind az 5 gyárban.