A Z-generáció harmada gondolkodás nélkül váltana bankszámlát, ha jobb ajánlatot kapna, 71 százalékuk szívesebben jár fogorvoshoz, mint bankban, és a harmaduk úgy véli, a bankok öt éven belül meg fognak szűnni. Ami fontos nekik: az azonnaliság. Mindenre kapjanak azonnal választ, és a pénzügyi tranzakcióik is így menjenek végbe - ismertette az adatokat Vig Gyula.

Arról is beszélt a Giro Zrt. vezérigazgatója, hogy a pénzügyi szektornak ki kell építenie azt az infrastruktúrát, amely tíz év múlva is megfelelő lesz. Az azonnali fizetés során - amelynél maximum 5 másodperc alatt megy végbe egy átutalás -, másodpercenként 500 tranzakciót tud majd feldolgozni a Giro. Ők egy tendert követően a dán NETS szállítóval kötöttek szerződést a projektre, melynek megvalósításához komoly fejlesztéseket kellett végrehajtani.

Sokat tesztelték

A GIRO Instant névre keresztelt azonnali utalási rendszert közel ezerféle esetre tesztelték le. Így például, ha valamiért leállna a rendszer, automatikusan átáll egy másikra a fizetési mechanizmus. A szolgáltatás már július 1-től elérhető, a bankok önkéntesen ekkortól tesztelhetik azt.

Viszont szeptemberben indul a kötelező éles próbaüzem a bankok számára, 2020. március 2-án pedig elindulhat a lakosság számára is az azonnali fizetés. Ez a határidő a jövőben már nem valószínű, hogy módosul, a Magyar Nemzeti Bank úgy látja, ez a nyolc hónapos halasztás bőven elég arra, hogy minden banknál el tudjon indulni a szolgáltatás. A beruházás 10 év alatt kell megtérüljön a Giro számára - mondta Vig Gyula.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a Napi.hu E-buksza 2019 konferenciáján pedig arról beszélt, hogy az azonnali utalás nemcsak kényelmi szolgáltatásként fontos az ügyfeleknek, hanem hatásos eszköz lehet a készpénz mennyiségének csökkentésére, mivel jó alternatívát jelent.