Az Európai Beruházási Bank (EIB) 47 millió eurós (csaknem 15,8 milliárd forint) hitelről írt ma alá megállapodást a Volán Buszpark Kft.-vel, az ország legnagyobb autóbuszflotta-kezelő társaságával. Ez az első részlete annak az EiB által jóváhagyott 140 millió eurós hitelnek, amelynek célja a Volán-autóbuszflotta közel felének korszerűsítése, kereskedelmi banki finanszírozás mellett.

A hitelt a beruházási terv alá tartozó Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében nyújtják, mivel az az Európai Unión belüli intelligens és fenntartható városi mobilitásra vonatkozó ESBA-célkitűzésre irányul - derül ki az EIB közleményéből.

Az EIB támogatásával a Volán a tervek szerint 3200 új autóbuszt vásárol az elkövetkező négy évben, és javítja a közösségi közlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét Magyarországon, ahol a települések kétharmada csak busszal érhető el. A Volán Magyarország-szerte 700 millió ingázót szállított 2018-ban.

Az EIB - az EU éghajlat-finanszírozási bankja - által nyújtott finanszírozás kedvező hatással lesz az éghajlatra és a környezetre. A tervek szerint a belvárosi vonalakra több mint 450, alternatív üzemanyagokkal működő buszt vásárolnak a hitelből, csökkentve ezáltal a magyar városok szennyezettségét. Az autóbuszflotta fennmaradó része a legújabb EURO VI technológián alapuló motorral lesz ellátva. Az új buszokkal a Volán az elkövetkező négy év alatt 38 száázalékkal fogja csökkenteni CO2-kibocsátását - derül ki a közleményből.

A pénzintézet kiemeli, hogy az EIB-hitel támogatja a magyar kormányt az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású magyarországi közösségi közlekedésre történő folyamatos átmenetben, és kiegészíti azokat a jelenlegi erőfeszítéseket, amelyek célja egy hatékony közösségi közlekedési hálózat kiépítése integrált vasúti és autóbusz-hálózatok révén.

A hitel emellett hozzájárul a nemzeti közlekedési és környezetvédelmi stratégiák megvalósításához, és segíti Magyarországot az éghajlatváltozásról szóló párizsi egyezmény követelményeinek teljesítésében. Magyarország 2016-ban az uniós tagállamok közül elsőként ratifikálta az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodást.