A zöldkötvény-forrásokból finanszírozott projektek kedvező környezeti hatást válthatnak ki és hozzájárulnak a magyarországi tiszta energiára való átálláshoz. A MET Hungary Solar Park Kft. által kibocsátott Zöld Kötvény Keretrendszer – mint a minősítést megalapozó dokumentum – az ENSZ által definiáltak közül két célkitűzésre összpontosítva teljesítette a feltételeket - közölte sajtóközleményében a vállalat.

A feltételeknek való megfelelés lényege, hogy a cég egyfelől hozzájárul a megfizethető és tiszta energia biztosításához, másfelől része az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelem érdekében sürgősen meghozandó intézkedéseknek. A minősítő szakértői vélemény kiemeli továbbá, hogy a kialakított keretrendszer összhangban van a vállalat általános fenntarthatósági törekvéseivel is.

A bevont forrás felhasználásának célja két, már megépült naperőmű: a Dunai Solar Park és a Kabai Solar Park refinanszírozása. Illetve: még három új napelempark-projekt megvásárlása és megvalósítása. A Buzsák, Gerjen, Söjtör szolárparkok vétele építésre kész állapotban történt, a projekt kivitelezési munkái jelenleg is tartanak. A kibocsátott kötvényeknek ezek nagyságrendileg a 80 százalékát teszik ki. A már működő két napelempark évente mintegy 50 ezer magyar háztartás ellátásához elegendő energiát termel, ez a szám az épülő három új szélerőművel 140 ezer felé emelkedik majd.

Az utólagos zöld minősítés megszerzése Magyarországon az első ilyen tranzakció, amely a szakmai kihívásokon túl elsősorban azért érdekelte a cégcsoportot, mert ezzel is szerettük volna jelezni a zöld gazdaság iránti elkötelezettségüket a piacnak, a fogyasztóknak, a partnereinknek és a befektetőknek – emelte ki Lehőcz Balázs Gábor, a MET Megújuló Energetikai Eszközök Divíziójának alelnöke.

A tízéves futamidejű zöldkötvény teljes értéke 64,8 milliárd forint. Az ügylet pénzügyi tanácsadói a már több vállalati és zöld kötvénykibocsátásba bevont Credit Management Group hazai szakértői voltak.