Áfa, szja - rossz hírt közölt Varga Mihály

A kormány egyelőre nem számol szja-csökkentéssel, a kedvezményes lakásáfát pedig nem hosszabbítják - többek között erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
Szász Péter, 2018. július 3. kedd, 21:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nemzetközi visszajelzések szerint is fenntartható a növekedési pálya, vagyis a magyar gazdaság idén és jövőre is 4 százalék körüli mértékben bővülhet - mondta Varga Mihály. A magyar gazdaság 2013 óta tartó növekedését a külső környezet is támogatja - tette hozzá.

A tárcavezető a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a 2019-est, mivel jövőre 50 százalékos emeléssel meghaladja a 300 milliárd forintot a tartalékok összege. Mindez szükség esetén gazdasági beavatkozásokat, programok indítását vagy vállalatok támogatását is lehetővé teszi.

A költségvetést a jelenleginél erősebb forintárfolyammal tervezték, de Varga szerint a nemzeti valuta gyengülése nem fenyegeti a lakosságot és a költségvetés egyenlegét, az infláció továbbra is 3 százalék alatti és az olaj ára sem kritikus, így nem várható kormányzati beavatkozás. Ugyanakkor, hogy a jegybank figyeli a folyamatokat és indokolt esetben számíthat a kormány segítségére.

A miniszter a teljes foglalkoztatást, valamint a családtámogatások bővülését szorgalmazva fontosnak nevezte a közfoglalkoztatottak átsegítését a munkaerőpiacra, a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését, az egészségügy és az oktatás többletfinanszírozását. Utóbbiakat szerinte az is indokolja a 2019-es költségvetésben, hogy a gazdaság csak javuló állami szolgáltatások mellett erősödhet.

Az elmúlt években jellemzően az egészségügyi infrastruktúra fejlődött, mostantól viszont a humánoldal kap nagyobb hangsúlyt, ezért az egészségügy látványos javulás előtt áll.

Az államadósság csökkentésére a kormány nem a megszorító intézkedéseket választotta, hanem Dél-Korea vagy Tajvan példáját követve abban bízik, hogy a magyar gazdaság kinőheti azt.

A személyi jövedelemadó további csökkentésével egyelőre nem számol a kormány, de nem veti el végleg az egyszámjegyű kulcsot. Nem hosszabbodik a lakásépítés 2019-ig tartó áfakedvezménye sem, hiszen az intézkedés átmeneti időszakra szólt, és a kormány nem is tett felelőtlen ígéreteket ennek ellenkezőjére. A kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja, ezért inkább az otthonteremtési támogatások bővítése várható jövőre - mondta.

Varga Mihály szerint a cafeteriaszabályok egyszerűsítését a munkaadók is régóta sürgetik, a kormány pedig úgy szeretné átalakítani a rendszert, hogy az minél jobban segítse a gazdaság fejlődését. A legjobb hatás a szálláshelyek, a vendéglátás és a szabadidős tevékenységek igénybevételétől várható, ugyanakkor az új szabályokkal nem szűkülhetnek a munkavállalói kedvezmények és nem nőhetnek a munkavállalók terhei.

A pénzügyminiszter elutasította az uniós agrár- és kohéziós alapok csökkentését és hátrányosnak nevezte Közép-Európa számára a tervezett elosztási arányokat. Európának azokat kell segítenie, akik saját magukat is képesek segíteni, a felzárkóztatási pénzekből nem a migrációt kell támogatni.

A kormány szükség esetén az uniós források új elosztásának vétójára is hajlandó, de abban bízik, hogy erre nem lesz szükség, mivel az Európai Bizottság javaslatát más tagállamok is elutasítják.

Varga Mihály szerint Magyarország képes megállni a lábán uniós források nélkül is, bár azok érkezése szerinte jelentős mértékben segíti a fejlesztéseket.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaságot belső veszélyek nem, legfeljebb a német gazdaság lassulása és az európai-amerikai kereskedelmi háború hatásai fenyegetik.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.07.06 00:16

@matura:
"ebből világosan a jobbmóduak járnak jobban"

Mindenki lehet jobbmódú...
Tanulni kell hozzá meg olyan feladatot kell választani, amiért többet fizetnek...
Persze 40-es IQ-val nem könnyű de még azzal is lehet olyan munkát találni, ami többet fizet mint a közmunka...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.05 18:59

@krix6: Kár büvészkednia számokkal, ár sokan ráfizettek erre, legfőképpen Medgyessy, az állam beszed egy csomó adót, AFA, SZJA ezekből a tőkékből látja el az állami feladatokat, nyugdíj egészségügy, oktatás, szociális segítség, hadsserg, tek, stb stb. ha valamely beszedett tételt csökkent- egykulcsossal többszáz milliárddal, mert a vezérkakasnak így tetszett, ez lerántja a kötelezményekre rendelkezésre álló pénzt és ebből világosan a jobbmóduak járnak jobban, akkor fizetésemelésben részesítette a jobbmóduakat, hogy lehet valki annyira fan, hogy ezt tagadja? ha nincs ez, attól még lesz baj elég, de ez csak ront a helyzeten, dilettáns döntés , több ezert milliárd, jó töméntelen más presztizs értelmetlenre is megy több ezer milliárd, azért atrunk ott ahol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.05 18:46

@Luftschutzbunker_Zwei:
"Attól még a világ legmagasabbjai közé tartozik, Móricka. "

Ja, ha csak ezt néznénk talán még igazad is lenne.
Viszont nagyban csökkenti az "adóelvonás" mértékét, hogy feketén egy csomó mindent el lehet intézni, úgyhogy összességében jóval alacsonyabbak a számok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.05 18:20

@Borisz1106: "A magas adó- és járulékelvonás nem igaz, ez már alacsonyabb mint Bajnai idejében."

Attól még a világ legmagasabbjai közé tartozik, Móricka.

"A szociális hozzájárulási adó csökken."

Ja, évente 1-2 százalékkal... a 30 százalékról... mire az összes munkavállaló lelép innen, talán már 10% alatt is lesz, ugye Móricka?

" A bérek nőnek"

Naná, mikor tömegesen menekülnek innen a munkavállalók... lásd fent...

"az 1 kucsos SZJA 15%"

Ja, csak a többi ilyen-olyan elvonással (szochó, járulékok, illetékek) együtt van világrekorder szinten az állami elvonás nálunk...attól hogy 10 különböző néven fizetjük, még nem lesz kevesebb a fizetnivaló, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.07.05 18:07

@atombandi: "nem, nem kell tamogatni azokat, akik nem tudtak 25 eves korukig eljutni egy letfenntarto allapotig."

Ha annyira gyerektámogatás-párti, akkor miért nem jut el a legtöbb állam által nevelt gyermek erre a szintre eddig a korig???

"Bíróságon a saját tettek alapján ítélnek"??? Ez most komoly?! Manapság?!
Bruhahahhahahahahhaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html