Járványügyi óvintézkedések miatt több száz férőhely szűnik meg átmenetileg, a kollégiumokból kimaradók lakhatási támogatást kaphatnak, és segítik őket magánszállásokat találni. Az egyetem vezetése felmondja a 400 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot, és minden maradék három- és négyágyas szobát kétágyassá alakít át - írja a hvg.hu.

Az ELTE hét nagy kollégiumában összesen 3208 kollégiumi férőhely van, a Kerekes-kollégium felmondásával ennek nyolcada biztos kiesik. Helyette a kimaradó diákoknak az említett lakhatási támogatás igyekeznek segíteni. A gyakorlatban ez 20-40 ezer forintos havi ösztöndíjat jelenthet, ha valaki albérletbe szorul.

"Az előző években hirdetett 300 férőhelyen kívül már most további mintegy 500 férőhelyet tudunk ajánlani a főváros különböző pontjain, különböző árak mellett, és azon dolgozunk, hogy július végéig még legalább 500 férőhelyet kössünk le a hallgatóink számára" - írta a lapnak az egyetem.

A járványkezelés első lépése volt az Magyarországon, hogy bezárták a kollégiumokat. Ahogy arról a Napi.hu korábban írt, a lakhatási és megélhetési költségek szempontjából - főként a járványhelyzetben - a budapesti egyetemistáknál jóval jobban járnak a vidéki hallgatók, mert például Szegeden jóval kisebbek lehetnek a kiadásaik.