Az Európai Bizottság lezárta a multinacionális kereskedelmi vállalatok által indított pilot-eljárását, amelyet azért kértek, mert a magyar kormány 2014 végén elfogadott egy törvényt, amely szerint 100 milliárd forint árbevétel felett a versenyjogi és fogyasztóvédelmi eljárásokban automatikusan vélelmezhetik róluk, hogy visszaélnek az erőfölényükkel.

A jogszabály azért lett igazán ismert, mert csak a nagy külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat (például Lidl, Tesco, Auchan) érintené. Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette, hogy november végén a magyar kormánynak adott igazat az ügyben az EB.

A kormány támogatja a lakossági naperőművek létesítését, melyek kritériuma, hogy 0,5 Megawatt energiát kell termelniük egy 1,2 hektárt nem meghaladó méretű földterületen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérvényezte, hogy a földhasználók és -tulajdonosok számára könnyebb legyen ezekre engedélyt szerezni illetve támogatásra pályázni.

A lakossági zöldenergia-termelést is támogatják, hogy Németországhoz hasonlóan a háztartások pluszbevételre tehessenek szert az áramtermelés révén. A kezdeményezés lényege Lázár szerint az, hogy csökkenjen Magyarország energiaimport-szükséglete, melynek egyik forrása Paks II. megépítése, a másik pedig az alternatív energiaforrások kiaknázása.

Fontos bejelentés, hogy egy új gyorsút épül Magyarországon: nem a meglévő 83-as utat, hanem egy új négysávos nyompályát építsenek Győr és a pápai repülőtér között.