Feljelentették az államot az M3 felújításával kapcsolatban

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) eljárást kezdeményez a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. ellen az M3 részleges akadálymentesítése miatt - írja a 444.hu a szervezet közlése nyomán.
Szász Péter, 2017. december 19. kedd, 19:49
Fotó: Shutterstock

A M3-as metró több éven keresztül tartó felújítása novemberben kezdődött. A jelenlegi tervek szerint azonban a húszból nyolc állomás a felújítás után sem lesz akadálymentes. "A kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval" - írja a szervezet.

Az M3-as metró ügye országos jelentőségű, mert a mozgássérült emberek ellátása Budapest-központú, számos szolgáltatást - például az egészségügy, a rehabilitáció, az oktatás területén - kizárólag ott tudnak igénybe venni. Ráadásul az akadálymentesítés nemcsak a mozgássérült emberek miatt szükséges, hanem a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és a nehezen mozgó idős emberek miatt is - olvasható a portálon.

A MEOSZ úgy látja, hogy az M3-as metró felújítása során az emberi jogokat megelőzik a gazdasági szempontok. A szövetség több alkalommal jelezte, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. "A projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható".

A MEOSZ még október végén megbeszélésre hívta többek között a kormány és a Főpolgármesteri Hivatal képviselőjét, ahol ígéretet kaptak arra, hogy munkacsoportot állítanak fel az akadálymentesítés megvalósítása érdekében. Ezügyben később levelet is írtak, erre azonban azóta nem érkezett válasz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.12.19 22:01

@Papuska54: "Most körülbelül 15 évre van realitása a mai nyugdíjszint megtartásának"

Ha így lenne, akkor gondolod hogy megkockáztatná a rezsim a nyuggerek munkába, azaz nyuggerszövetkezetekbe hívását?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2017.12.19 21:47

Nem látom, hogy miből fedeznék ezt a sok ígéretet. Félő, hogy azoktól vennének el, akik sokat dolgoztak és becsülettel fizették a járulékokat. A differenciált emelés is erre utal. Ugyanakkor azokat az alacsony nyugdíjakat tényleg emelni kellene, amik a megélhetés szélén tartják a dolgozó embereket! Most körülbelül 15 évre van realitása a mai nyugdíjszint megtartásának, ha ész nélkül nyúlnak a rendszerbe, néhány év alatt csődbe mehet! Értjük, hogy mire volna szükség, de azt is tudni kell mire telik! A tisztességesen dolgozókat pedig nem szabad büntetni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.12.19 20:38

Valamiből felcsúton is kell focizni. Gondolom csak a a teakonyhájuk árából már 1 lift meg is lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html