Az ipart nem hatotta meg a kormány ígérete

Májusban - vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására - szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus. A GKI konjunktúraindexe áprilisi 29 pontos esése után 5 ponttal, -28-ra emelkedett, ami még mindig átható pesszimizmust tükröz. A fogyasztói bizalmi index több mint 10, az üzleti csak 3 ponttal nőtt, igaz az áprilisi zuhanás is az üzleti szférában volt nagyobb (37, illetve 25 pont).
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 25. hétfő, 06:40
Fotó: MTI Fotó

Az üzleti szférán belül áprilisban legkevésbé az ipari várakozások zuhantak, azonban az esés, ha már nem is jelentősen, de az ágazatok közül egyedüliként májusban is folytatódott. Különösen a rendelésállományról - ezen belül az exportról - alkotott ipari vélemény romlott jelentősen tovább, de rosszabb lett az elmúlt időszaki termelés, valamint a készletek megítélése is. A termelési kilátásokat azonban kissé jobbnak érezték a válaszolók.

Az építőipari várakozások májusban kissé javultak. Az áprilisban drámai módon pesszimistává vált mélyépítő cégek várakozásai sokkal kedvezőbbek lettek, a magasépítőké viszont még borúlátóbbá vált, a két alágazat véleménye már nincs messze egymástól. Az ágazat előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettsége tovább romlott, a rendelésállományoké lényegében nem változott.

Májusban a szolgáltatói mellett a kereskedelmi bizalmi index javult a legnagyobb mértékben. Az eladási pozíció megítélése ugyan jelentősen tovább esett, a várható rendeléseké viszont ennél is sokkal erőteljesebben javult. A készletszínvonal is megközelítette márciusi értékét. A szolgáltató cégek körében az elmúlt időszak üzletmenetének, forgalmának és létszámának megítélése tovább romlott, a következő hónapokat azonban az áprilisinál mindezen szempontból kedvezőbbnek látták a válaszolók.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi zuhanás után májusban kissé javult, de még nagyon messze van a márciusitól. Mintegy hét év után ismét több, ráadásul lényegesen több a létszám csökkentését, mint növelését tervező cég. A legrosszabb a helyzet az iparban.

A lakosság körében májusban érezhetően enyhült a munkanélküliségtől való, áprilisban kialakult pánikszerű félelem, de az áprilisi romlásnak csupán egyötödét sikerült korrigálni, s továbbra is messze ez a fogyasztók által legaggasztóbbnak érzett tényező. Az áremelési törekvés az iparban erőteljesen, az építőiparban kissé gyengült, az iparban már többen voltak az áresésre, mint emelkedésre számítók. A szolgáltatásoknál és főleg a kereskedelemben viszont erősödött az áremelési szándék, miközben a fogyasztók inflációs várakozása enyhült, bár még messze van ma márciusitól.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése májusban nagyon sokat javult, az áprilisi óriási esésének mintegy háromnegyedét ledolgozta, de továbbra is nagyon rossz hangulatot tükröz. Legrosszabb az építőipari, a legkevésbé a kereskedelmi cégek értékítélete. Sokat javult a fogyasztók véleménye is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.25 09:09

Persze, hogy most egy kicsit romlott, de végül mégsem fognak rosszul állni.
A leglátványosabb sírást mindig ugyanaz jóléti kör mutatja be, amelyik halomra szedi magát, és a kib@szott politika pedig súlyos milliárdokkal tömi.
Lásd a szokásos mindig síró mezőgazdasági cégvezetők, és az autóipar domináns cégei.
Példa:
Kevesebb munkás mellett több mint 100 milliárdos osztalékot fizetett a szentgotthárdi Opel gyár
Összességében több, mint százmilliárd forintnyi osztalék vándorolt a németországi tulajdonosokhoz.
cikk: https://merce.hu/2020/05/23/kevesebb-munkas-mellett-tobb-mint-100-milliardos-osztalekot-fizetett-a-szentgotthardi-opel-gyar/
--------------
Érted miről van szó Felfogod?
Van a sírás az autóipar csúcsán, majd a politikus a nép helyett a gyárat tömi milliárdokkal.
És ez nemcsak nálunk van így, hanem más országokban, főleg a németeknél.
Orbán nem ad a népnek pénzt, de Família Zrt-n kívül a gazdag gyáraknak ad.
Az meg a nyereséget kiviszi külföldre, mint jelen említett példa is mutatja.
-------------
Ha ezt felfognád, nem ez a politikai kör lenne itt. De te ezt lehetővé teszed. Nem más, hanem te. Nem a német állampolgár, nem a piréz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html