Imádja a napenergiát a magyar

Továbbra is folytatódott a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) térhódítása Magyarországon. Leginkább a napenergiában bízunk.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 11. péntek, 11:23
Fotó: Napi.hu

A háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években folyamatosan emelkedett és a tavalyi végére elérte a 165,5 MW-ot.

Ez 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal.

A HMKE kategóriában 2016 végén összesen 20 496 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 15 220 darabhoz képest 35 százalékos növekedést jelent. (Hatalmas lehetőség előtt Magyarország - kérdés, mennyire élünk vele.)

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2016)
Forrás: MEKH

A darabszámot nézve az látható, hogy az 5 kW alatti, azaz a lakossági szegmensre leginkább jellemző kategóriában található a legtöbb háztartási méretű kiserőmű. A felhasznált energiahordozó fajtáját tekintve főként napenergiát használnak, de szél-, vízenergiát, biogázt, biomasszát, földgázt, valamint egyéb energiahordozókat (termálmetánt, benzint és dízelt) is hasznosítanak a HMKE-k.
Az eltolódást jól mutatja, hogy 2016 végére 164,08 MW-ot tett ki a napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, ami az összes beépített teljesítmény 99,17 százaléka. Ez összesen 20 401 darab naperőművet jelentett.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2016)
Forrás: MEKH

Mi is az a HMKE?
A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) olyan kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó kiserőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.08.12 04:20

Ilyenkor mi van narancsmajmok? Most akkor megis sut a nap ejjel, vagy mi? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html